Gazele rusești nu mai ajung în Europa. Prețurile ating maxime istorice

Gaze naturale. Sursa foto: Facebook/ Virgil Popescu

Prețul gazelor naturale a atins un nivel record în ultimele 14 luni, ca urmare a opririi livrărilor din Rusia către Europa prin Ucraina. Aceasta schimbare majoră, asociată cu sfârșitul acordului de tranzit între cele două țări, are efecte semnificative asupra pieței energetice europene, provocând creșteri ale prețurilor și scăderi rapide ale stocurilor. În acest context, liderii politici din Ucraina și Europa reacționează la această situație, care are implicații și din punct de vedere geopolitic și energetic.

Prețul gazelor atinge cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni

Prețul gazelor a înregistrat cel mai ridicat nivel de mai bine de un an, după ce livrările rusești au încetat să mai ajungă în restul Europei prin Ucraina.

Prețurile de referință au crescut joi la cel mai ridicat nivel din octombrie 2023, la o zi după expirarea contractului de tranzit dintre Rusia și Ucraina.

Livrările de gaze rusești prin Ucraina s-au încheiat în primele ore ale zilei de 1 ianuarie.

Creșterea prețului și impactul asupra stocurilor de gaze

Prețul gazului livrat în februarie în Ţările de Jos a crescut joi cu până la 4,3%, apoi a scăzut, stabilind o creștere de 1,9%, adică la 49,83 EUR pe megawatt/oră, potrivit Bloomberg. Nivelurile ofertei de stocare din Europa scad deja cu cel mai rapid ritm din 2021, ca urmare a escaladării conflictului dintre Rusia şi Ucraina.

Reacțiile politice și impactul asupra regiunii

Într-o postare pe social media, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că încheierea acordului de tranzit reprezintă „una dintre cele mai mari înfrângeri ale Moscovei”.

La rândul său, ministrul ucrainean al energiei, Gherman Galușcenko, a calificat întreruperea rutei de tranzit drept „istorică”, spunând că va forța țările din Europa să renunțe la aprovizionarea cu gaz rusesc.

În plus, întreruperea furnizării de gaz a dus imediat la întreruperea alimentării cu energie pentru sute de mii de persoane din regiunea separatistă prorusă Transnistria, scrie The Guardian.