Evenimentul Zilei > Actualitate > Gata cu umilința! Medicii intră astăzi în grevă generală
Gata cu umilința! Medicii intră astăzi în grevă generală

Gata cu umilința! Medicii intră astăzi în grevă generală

„Lipsa de interes a gu vernanților pentru a găsi soluţii fiabile la solicitările noastre, precum şi creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 şi 43/2016 a condus la grevă generală în unităţile sanitare din România”, se arată într-u comunicat al Federației Sanitas.

 

Urgențele vor fi rezolvate

Reprezentanții medicilor au continuat: „31 octombrie este ziua în care angajaţii din sistemul sanitar şi de asistenţă socială arată guvernanţilor acestei ţări că nu mai suportă umilinţa şi indiferent de gradul profesional sunt uniţi şi hotărâţi să îşi recâştige drepturile şi demnitatea. Ne cerem scuze anticipat faţă de toţi pacienții care întrun fel sau altul vor fi afectați de acțiunile noastre şi facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă răbdare şi înțelegere faţă de colegii noştri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat. Menţionăm că 1/3 dintre angajați va asigura continuitatea actului medical, iar urgenţele vor fi rezolvate”.

Susținuți și de pacienți

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) susține cauza și greva generală declanşată de personalul medical. „Suntem alături de toate cadrele medicale care sunt în grevă generală. Ca pacienţi, cunoaştem lipsa de personal şi problemele cu care se confruntă întreg sistemul sanitar, probleme care ne afectează şi pe noi. Deşi avem nevoie de servicii medicale, înţelegem că situaţia actuală i-a împins pe angajaţii acestui sistem către greva generală, însă ceea ce nu înţelegem este reacţia, sau mai bine spus, lipsa de reacţie a autorităţilor. Sper ca în aceste momente extrem de delicate, autorităţile să dea dovadă de responsabilitate şi să găsească soluţii care să vină în ajutorul pacienţilor”, a declarat Radu Gănescu, preşedintele COPAC