„Ne-am închis porturile și aeroportul pentru pasageri și turiști, ce sens ar avea să-i lăsăm pe imigranți să intre?”. Este răspunsul hotărât dat de premierul maltez Robert Abela la presiunile internaționale făcute asupra sa, anunță Deutsche Welle.
Ca urmare, premierul maltez a afirmat că cei 57 de imigranți salvați din apele teritoriale ale țării vor rămâne în larg, pe o navă folosită pe vremuri pentru croaziere, până când UE va găsi o soluție pentru relocarea lor. De altfel, Abela a declarat că UE a fost de acord să acopere costurile operațiunii până când va fi luată o decizie cu privire la locul în care vor fi trimiși imigranții.
Răspunsul tăios al politicianului maltez vine în condițiile în care țara sa este acuzată că a încălcat dreptul internațional returnând solicitanți de azil în Libia. Robert Abela nu a părut, însă, deloc impresionat de campania împotriva țării sale și a recunoscut deschis că un al doilea grup de solicitanți de azil a avut aceeași soartă.
El le-a spus jurnaliștilor că, pe 14 aprilie, guvernul său a trimis o barcă privată pentru a salva un grup de imigranți. Aceștia au fost trimiși înapoi în Libia de unde se îmbarcaseră.
Premierul a declarat că operațiunea nu a încălcat legea, susținând că altfel oamenii ar fi murit.
Organizația Internațională pentru Migrație a confirmat anterior că 51 de persoane au fost returnate în Libia în acest caz. Abela a declarat, însă, că a fost vorba de o măsură de salvare, întrucât porturile Maltei sunt închise din cauza coronavirusului.
"Aceasta nu este problema Maltei, deși facem mai mult decât se așteaptă de la noi", a spus Abela, adăugând :"Și alte state membre ale UE trebuie să suporte și povara. Malta și Italia nu pot fi lăsate singure".
"Sute de mii" de oameni din Libia vor să treacă Mediterana spre Italia sau Malta ", a spus Abela.„ Vom fi fermi în angajamentul nostru de a nu ne deschide porturile. "
Sosirile de imigranți în Malta au crescut în 2020, aproximativ 1.500 de persoane au intrat în țară de la începutul lunii martie. O creștere importantă, dacă ne gândim că de-a lungul întregului an 2019 s-au înregistrat 3.400 de imigranți.