Gasca, muza moldovenilor

Gasca, muza moldovenilor

Igor Cobileanski lanseaza un nou filmulet savuros, "(Plictis) si Inspiratie". VIDEO

Regizorul basarabean Igor Cobileanski, devenit celebru in spatiul virtual pentru filmuletele „Cand se stinge lumina” si „Sasa, Grisa si Ion”, isi lanseaza un nou scurtmetraj, „(Plictis) si Inspiratie”.

Filmul a fost difuzat in premiera duminica, la Festivalul Filmului Romanesc Contemporan de la Chisinau, si se lanseaza virtual pe site-ul EVZ si pe YouTube. Intre timp, Cobileanski pune la cale si primul sau lungmetraj, cu titlul provizoriu „Afacerea Est”, posibil o productie a MediaPro Pictures.

„„Inspiratia” continua, oarecum, stilistica celorlalte doua filmulete. E o comedie trista cu oameni simpli, fara valente filosofice de natura sa „schimbe aceasta lume”, mai degraba o oglinda a ei”, explica regizorul, care semneaza si scenariul. Scurtmetrajul, cu o durata de 11 minute, a fost realizat de Brio Studio de la Chisinau, iar coproducatori s-au oferit Moldova Film si Insomnia Film de la Bucuresti.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Viata-i miere si chisleag”

Undeva peste gardul Europei, trei personaje plictisite de cenusiul vietii lor din sat isi cauta „inspiratia”: un primar gras si blazat (Valentin Turcanu), un servil viceprimar (Mihai Curagau) si Ignat, un foarte tanar politist (Sergiu Voloc). Pentru ca in folclorul local poeziile despre primar au toate rime cu „hotie”, „foame”, „saracie”, cei trei cauta sa inlocuiasca versurile cu altele infloritoare.

Inspiratia si-o gasesc la un paznic al unei gari unde nu opreste niciun tren si pe care-l stimuleaza cu o gasca data in dar. Cand li se face foame insa, hotarasc sa sacrifice „muza” prin metoda „la 220 de volti”.

Daca filmul incepe cu un „Cand din deal si cand din vale/ Lumea pleaca in Franta”, rostit solemn sub privirea incruntata a lui Voronin, se incheie victorios cu atat de familiarele altadata „Azi triumfa omenia/ Iese soarele din nori” sau „Viata-i miere si chisleag” (n.r. - lapte prins).

La Est, in Gara Parlita

Dincolo de replicile savuroase si umorul hatru, regizorul apasa - mai pregnant decat in celelalte doua scurtmetraje - pe imaginea sumbra a spatiului ex-sovietic.

„Printre fotograme, spectatorul va observa mediul ultrasarac al celor trei. Posibil acest film sa fie un protest al meu pentru o izolare geopolitica a tarii in care traiesc”, spune Cobileanski. Pe aceeasi linie a ironiei amare, gara in care au fost filmate scenele se numeste Parlita.

Peisajele au un gri de sfarsit de lume, trenurile trec fara sa opreasca vreodata, iar casele par parasite. Spre deosebire de scenariul cu „becul si moldovenii” - o anecdota locala despre cum isi baga oamenii un bec in gura, de dragul unui pariu pe o suta de euro - in care accentul e pus pe comic, in cel cu „inspiratia”, miza e una de natura sociala.

„Vom rade de actiunile hazlii ale unor oameni din Est si, nu de oamenii estici, care, fara voia lor, acum, sunt si mai mult izolati de civilizatie”, suna concluzia regizorului.

Talentat

Cobileanski, sprijinit de Lucian Pintilie

Absolvent al UNATC Bucuresti, Igor Cobileanski, in varsta de 33 de ani, este unul dintre reprezentantii noului val de artisti basarabeni. In prezent traieste la Chisinau, unde a fondat studioul OWH.

A regizat videoclipuri pentru Zdob si Zdub, spoturi publicitare si filme documentare. Scurtmetrajul „Cand se stinge lumina” a fost sponsorizat de Studioul de Creatie al Ministerului Culturii, condus de Lucian Pintilie, si a costat 60.000 de euro. Cel de-al doilea, „Sasa, Grisa si Ion”, a castigat in septembrie Premiul „Alexandru Sahia”.

Vezi aici scurtmetrajul "(Plictis) si Inspiratie":