Galina Dodon, fosta primă doamnă a Republicii Moldova, a pierdut procesul cu Mihai Popșoi

Galina Dodon, fosta primă doamnă a Republicii Moldova, a pierdut procesul cu Mihai Popșoi Sursa foto: anticoruptie.md

Galina Dodon, fosta primă doamnă a Republicii Moldova, a pierdut procesul în care l-a acuzat pe Mihai Popșoi, actualul ministru de Externe, de defăimare. Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea de chemare în judecată depusă încă în august 2019 de soția fostului președinte Igor Dodon, împotriva lui Mihail Popșoi, potrivit anticoruptie.md.

Decizia a fost pronunțată pe 9 aprilie de judecătoarea Veronica Jomiru-Niculiță. Galina Dodon a solicitat instanței să constate drept defăimătoare unele declarații ale lui MihaiPopșoi, și anume că pe numele său ar fi fost deschise dosare penale.

Galina Dodon, acuzată de implicarea într-un dosar de finanțări ilegale

Galina Dodon

Galina Dodon. Sursa foto: presedinte.md

Galina Dodon l-a dat în judecată pe Mihai Popșoi în 2019, după ce acesta a declarat public că soţia şefului statului de atunci ar fi figurat într-un dosar penal privind finanţarea ilegală a Parudului Socialiştilor. Afirmațiile au fost făcute în luna martie 2019, la un protest care s-a desfășurat în fața Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Atunci, Mihail Popşoi a declarat că o coaliție între Blocul ACUM și PSRM e foarte dificilă atâta timp cât prima doamnă are dosare penale.

„Acest lucru îl cunoșteam din presă și îl aveam confirmat din surse anonime din Procuratura Generală”, a declarat, ulterior, Mihai Popșoi. Prima şedinţă de judecată a avut loc în august 2019. La a treia şedinţă de judecată, din februarie 2020, magistrata Maria Frunze a declarat că se retrage în deliberare şi urmează să pronunţe o decizie la şedinţa programată pentru 3 martie 2020. Însă la şedinţa respectivă instanţa a decis că trebuie să fie reluată cercetarea judecătorească.

Ne puteți urmări și pe Google News

Soții Dodon, acuzați de îmbogățire ilicită

Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, este cercetat în mai multe dosare penale.  În cel în care este cercetat pentru îmbogățire ilicită, soția sa, Galina, este acuzată de complicitate.

”Procurorii anticorupție i-au înaintat învinuirea doamnei Galina Dodon. Acesteia i se incriminează săvârșirea infracțiunii de complicitate la îmbogățirea ilicită, manifestată prin contribuirea la deținerea de către soțul acesteia Dodon Igor, personal și prin persoane terțe a bunurilor în valoare de peste 21 milioane lei, ceea ce depășește substanțial veniturile declarate în sumă de peste 3 milioane lei, cu 18 277 157, 00 lei.

Precizăm că aceste sume se raportează la perioada februarie 2014-octombrie 2021. În cadrul audierilor în calitate de învinuită, dna Galina Dodon, vina nu și-a recunoscut în săvârșirea infracțiunii incriminate, refuzând să facă careva declarații referitor la circumstanțele cazului investigat”, se arată în referatul procurorilor.