Gâlceava președinților. „Mariajul” Dragnea- Tăriceanu are zilele numărate

Gâlceava președinților. „Mariajul” Dragnea- Tăriceanu are zilele numărate

Deși cei doi lideri se căznesc să mascheze amplele nemulțumiri de la vârful coaliției de guvernământ – care persistă, cu toate că social-democrații au dat înapoi în ceea ce privește taxa de solidaritate și impozitul pe cifra de afaceri –, „mariajul” PSD-ALDE rămâne unul de conjunctură și foarte șubred

Potrivit surselor EVZ, îngrijorați că ALDE ar putea fi înghițită de PSD, treptat dar sigur, mai mulți lideri ai grupării (printre care Norica Nicolai și Varujan Vosganian) i-au solicitat lui Tăriceanu, în cursul ultimelor zile, să joace dur în cadrul negocierilor din coaliție, să impună consultarea ALDE în orice tip de acțiune guvernamentală sau parlamentară și, nu în ultimul rând, să își asume, în 2019, o candidatură la Cotroceni.

Tăriceanu i-a pus condiții lui Dragnea

Măsurile economice anunțate în noul program de guvernare au dezgropat neînțelegeri și suspiciuni mai vechi. „Nu este pentru prima oară când Dragnea ia decizii importante fără consultarea lui Tăriceanu, decizii care cauzează mari prejudicii de imagine coaliției. Faptul că Dragnea se raportează la ALDE ca la un satelit al PSD este foarte deranjant. Acum însă, prin anunțarea unor măsuri economice controversate, care contravin oricăror politici de dreapta dorite de ALDE, socialdemocrații chiar că au sărit calul! Tăriceanu i-a explicat lui Dragnea că, de acum înainte, continuarea alianței PSD-ALDE este condiționată de consultări reale pe marginea oricăror acțiuni guvernamentale sau parlamentare. Neîncrederea este mai mare ca niciodată”, ne-a dezvăluit un vicepreședinte ALDE.

Ne puteți urmări și pe Google News

Obligat să-l contracandideze pe Iohannis

Potrivit surselor noastre, după ce a ascultat doleanțele liderilor ALDE, Tăriceanu a explicat că e „obligat” să intre în cursa prezidențialelor din 2019, deoarece aceasta este singura soluție pentru a crește gruparea în preferințele electoratului, în condițiile în care ALDE a fost scindată de plecarea grupării Constantin și nu a reușit deloc să-și refacă rândurile, întrucât mult trâmbițatele racolări din PNL s-au dovedit apă de ploaie. Drept urmare, ALDE a rămas cu o mână de parlamentari care ar putea fi înlocuiți oricum, într-o aritmetică parlamentară favorabilă PSD, de minoritățile naționale sau de UDMR.

Cronica unor animozități

Animozitățile dintre Dragnea și Tăriceanu n-au izbucnit de ieri, de azi. Încă de la începutul lui 2014, când Tăriceanu și Ponta încercau să mențină aparența existenței USL (răposată după ieșirea PNL din jocuri), Dragnea a criticat în termeni duri colaborarea cu fostul liberal, pe care-l considera un rival la postul de premier (ca și pe Gabriel Oprea). De asemenea, aceeași profundă lipsă de încredere și-a pus amprenta asupra relațiilor dintre cei doi și de-a lungul anului electoral 2016, când PSD și ALDE s-au dovedit incapabile să parafeze o colaborare oficială. Concret, alianța a fost decisă abia după parlamentare și a rămas un „mariaj” de factură conjuncturală, măcinat de ample tensiuni și suspiciuni.