Gâlcă: "Spaniolii nu mai merg la muncă. Au uitat şi de criză"

Gâlcă: "Spaniolii nu mai merg la muncă. Au uitat şi de criză"

Naţionala antrenată de Vicente del Bosque a scos în stradă sute de mii de suporteri, care sărbătoresc cucerirea primului titlu mondial din istoria fotbalului iberic.

Spania a câştigat, duminică seară, primul ei titlu mondial din istorie, după ce a învins Olanda, după prelungiri, cu scorul de 1-0, în finala disputată pe arena "Soccer City" din Johannesburg. Unicul gol al partidei a fost înscris de Andres Iniesta, în minutul 117.

În urmă cu doi ani, spaniolii cucereau Campionatul European, astfel că naţionala iberică a devenit a treia echipă care reuşeşte "dubla" consecutivă CECM, după Germania (1972 - Euro, 1974 - CM) şi Franţa (1998 - CM, 2000 - Euro).

În acelaşi timp, Spania a mai doborât un record, devenind prima reprezentativă care câştigă trofeul suprem după ce a pierdut primul meci disputat la turneul final. Tot la capitolul recorduri intră şi faptul că o selecţionată din Europa reuşeşte, în sfârşit, să se impună la un turneu final de Cupă Mondială desfăşurat pe un alt continent.

Nadal, cu tricoul lui Fabregas

Spaniolii au sărbătorit de mama focului succesul de duminică, jucătorii cântând şi chiuind pe teren, iar fanii - în tribune şi, apoi, pe străzi. În timp ce îi acorda un interviu iubitei sale, reporterul TV Sara Carbonero, Iker Casillas nu s-a putut abţine şi a sărutat-o. Ajuns la vestiare, portarul de la Real Madrid a împărţit bucuria cu diverşi "intruşi".

Unul dintre ei, Rafael Nadal, îmbrăcat într-un tricou cu numărul 10, şi-a făcut de cap cu trofeul, pe care l-a mângâiat ca pe un nounăscut. "Am plâns ca un copil", a povestit starul din tenis, venit la meci vopsit pe faţă în culorile Spaniei. Nadal este fanul celor de la Real Madrid, dar a avut pe spate numărul purtat la turneul final de Cesc Fabregas, jucător legitimat la Arsenal Londra, dar aflat în negocieri avan sate cu FC Barcelona.

Andres Iniesta, marcatorul golului care a decis finala, i-a dedicat reuşita lui Dani Jarque, fost jucător de la Espanyol Barcelona, decedat anul trecut. La rândul său, Sergio Ramos a menţionat că titlul mondial este şi al lui Antonio Puerta, jucătorul de la FC Sevilla care a murit pe teren, în 2007.

Asistenţă-record la TVR

Întorşi în ţară ieri dupăamiază, spaniolii au prezentat trofeul încă de la scara avionului. În cursul serii, ibericii urmau să fie primiţi, la Palatul Regal, de Regele Juan Carlos şi să efectueze un tur al oraşului Madrid, într- un autobuz decapotabil.

În România, TVR 1 a fost, duminică seară, lider de audienţă. Nu mai puţin de trei milioane de telespectatori au urmărit finala. În Spania, conform cotidianului "Marca", ultimul act a fost vizionat de peste 15 milioane de telespectatori, iar celebrarea câştigării titlului suprem a blocat, în aceste zile, toată ţara.

INTERVIU

Constantin Gâlcă: "Xavi e cel mai bun, gândeşte mai repede decât toţi"

Octavian Cojocaru

Constantin Gâlcă a jucat 11 sezoane în Spania (între 1996 şi 2007) şi cunoaşte în detaliu fotbalul iberic. Stabilit la Almeria, fostul mijlocaş stelist a trăit bucuria titlului mondial alături de spanioli. Gâlcă susţine că Xavi a fost cel mai bun jucător de la turneul final, nu Diego Forlan, şi mai spune că a triumfat echipa care nu a păcălit fotbalul.

EVZ: Costel, cum a trăit Spania această victorie istorică? Costel Gâlcă: A fost ceva de nedescris. În toate oraşele au fost instalate ecrane uriaşe şi lumea a sărbătorit toată noaptea pe străzi. Oamenii au uitat de probleme, de politică, de criză. Cred că azi (n.r. - ieri) n-a mai mers nimeni la muncă. Dar îşi revin ei în două-trei zile. Şi acum sunt zeci de mii de oameni pe străzi, care au ieşit să-i întâmpine pe campioni. E ceva fantastic.

Au meritat acest succes? Categoric, chiar dacă n-au mai înscris prea multe goluri. Le-a fost mai greu decât la Euro, pentru că acum adversarii au ştiut la ce să se aştepte şi şi-au luat măsuri sporite de siguranţă. Poate din acest motiv n-au mai marcat mult, dar Spania a fost echipa pozitivă. A fost, de fapt, stilul Barcelonei, perfecţionat ani şi ani la rând. Barcelona i-a lansat pe Xavi, Iniesta, Fabregas.

De ce formează atâţia mijlocaşi de superclasă? Pentru că jocul lor asta presupune, să pasezi, să nu treci peste construcţie. Probabil că, la un moment dat, şi acest joc o să fie contracarat. E un stil plăcut ochiului. Una este să învingi cu orice mijloace, cum a făcut Inter Milano în Liga Campionilor, şi alta este să câştigi jucând frumos, ca Spania.

Ce impresie ţi-a lăsat Olanda? A avut marile ocazii, dar nu merita să învingă. Olandezii au fost foarte agresivi. Nu mă aşteptam la aşa ceva din partea lor. Van Bommel şi De Jong trebuiau eliminaţi.

Forlan a fost desemnat cel mai bun jucător de la turneul final. După părerea mea, cel mai bun a fost Xavi. Nu ştiu cine şi pe ce criterii l-a desemnat pe Forlan, dar Xavi a fost peste el. Omul ăsta a dat aproape o mie de pase şi a greşit doar opt! Cred că am jucat împotriva tuturor celor care acum au devenit campioni mondiali. Xavi m-a impresionat însă cel mai mult, pentru că gândeşte mai repede decât toţi ceilalţi. Nici nu apuci să te apropii de el.

Mircea Lucescu spunea că Şahtior Doneţk joacă precum Spania... (Râde). Nu poţi să compari fotbalul din Spania cu cel din Ucraina. Toată lumea ar vrea să evolueze ca Spania.

Ţi-a plăcut acest Mondial? În faza grupelor, nu. Apoi au venit meciurile bune. Mi-a plăcut Germania, unitatea deosebită a celor din Uruguay. Acum poate înţelegem şi de ce Messi este mare doar la Barcelona. E cel mai bun, dar îi are aproape şi pe Xavi şi Iniesta. La naţională n-a avut cine să-i care "pianul".

OLANDA - SPANIA 0 - 0 0-1 după prelungiri Marcator: Iniesta (117)

OLANDA: Stekelenburg 9, Van der Wiel 6, Heitinga 3, Mathijsen 6, Van Bronckhorst 6 (105, Braafheid 5), Van Bommel 6, De Jong 5 (99, Van der Vaart 6), Robben 4, Sneijder 6, Kuyt 5 (71, Elia 6), Van Persie 7. Antrenor: Bert van Marwijk

SPANIA: Casillas 9, S. Ramos 6, Pique 5, Puyol 6, Capdevila 6, Busquets 5, Xabi Alonso 6 (87, Fabregas 6), Iniesta 9, Xavi 8, Pedro 5 (60, Navas 6), D. Villa 7 (106, F. Torres). Antrenor: Vicente del Bosque

Arbitri: H. Webb 4 – D. Cann 7, M. Mullarkey 7 (toţi din Anglia); Eliminat: Heitinga (110)

Stadion: "Soccer City" – Johannesburg;

Spectatori: 84.490

CONCLUZII

În timp ce preşedintele FIFA pretinde că Mondialul a fost un succes, un ziarist italian care s-a aflat în Africa de Sud pe toată durata turneului final acuză că Blatter a speculat imaginea lui Mandela

Mugur Băileşteanu

Primul Mondial organizat de o ţară africană le-a lăsat un gust amar celor prezenţi, vreme de o lună, în Africa de Sud. Alberto Cerruti, cunoscut jurnalist angajat la publicaţia italiană "La Gazzetta dello Sport", a criticat în termeni vehemenţi, de la faţa locului, organizarea sub orice critică a competiţiei. Rechizitoriul lui Cerruti la adresa celor de la FIFA şi a Africii de Sud este unul dur.

"O ţară rămasă în urmă"

"Această ţară nu este în măsură să găzduiască un Campionat Mondial de fotbal. Din păcate, am descoperit cu toţii acest lucru. Africa de Sud este o ţară dezorganizată, rămasă mult în urmă. Blatter a vrut să speculeze imaginea nobilă a lui Mandela, pentru a-şi atinge interesele. Nu credeţi în cuvintele lui Blatter, nu este adevărat că a fost totul bine, că a fost perfect. A fost cel mai slab Mondial pe care noi, cei cu multă experienţă în spate la astfel de competiţii, îl puteam trăi", a afirmat Cerruti.

Blatter, limbă de lemn

Doar Sepp Blatter, preşedintele FIFA, vede totul în roz. Cu laude deşănţate, de tip comunist, şeful fotbalului de pe glob consideră că turneul final din Africa de Sud a fost o reuşită şi, în stilul său caracteristic, a ţinut să adreseze "felicitări poporului şi guvernului sud-african. Şi-au respectat promisiunile. Felicitări întregii Africi, a demonstrat că este capabilă să organizeze o Cupă Mondială. Am oferit încrederea noastră Africii de Sud, iar aceasta ne-a fost răsplătită. Această ţară poate fi mândră", a declarat Blatter ieri.

Curiozităţi de la Mondial

Deşi a marcat acelaşi număr de goluri (cinci) ca şi David Villa, Wesley Sneijder şi Diego Forlan, germanul Thomas Müller a fost declarat golgheterul turneului final din Africa de Sud.

Oficialii FIFA au motivat această decizie prin faptul că, spre deosebire de ceilalţi jucători aflaţi în fruntea ierarhiei "tunarilor", Müller a oferit mai multe pase de gol decât aceştia! O altă hotărâre curioasă a celor din cadrul forului fotbalistic mondial a fost aceea de a şterge din statistici autogolul brazilianului Felipe Melo, din "sfertul" cu Olanda. Reuşita i-a fost astfel atribuită lui Sneijder, unul dintre marii favoriţii la "Balonul de Aur".

Singurele echipe neînvinse la turneul final sunt Olanda şi, surprinzător, Noua Zeelandă. Batavii au pierdut finala cu Spania, dar în prelungiri, nu în timpul regulamentar de joc. Reprezentativa din Oceania s-a prezentat mai mult decât onorabil la Cupa Mondială, remizând în grupă cu Slovacia, Italia şi cu Paraguay.

Ne puteți urmări și pe Google News