Găgăuzia poate deveni o punte pentru construirea de relații cu parteneri strategici

Găgăuzia poate deveni o punte pentru construirea de relații cu parteneri strategici

Candidatul pentru funcția de guvernator (bascan) al Găgăuziei Grigory Uzun a făcut declarații despre importanța relațiilor dintre Moldova și Rusia.

Rusia și Turcia au rămas cei mai importanți parteneri strategici ai Găgăuziei, în ciuda tuturor încercărilor autorităților centrale ale Moldovei de a înrăutăți relațiile cu aceste țări, a declarat candidatul la alegerile pentru funcția de bașcan Grigory Uzun.

El a amintit că, de-a lungul istoriei Găgăuziei, Rusia și Turcia au întins întotdeauna o mână de ajutor regiunii atunci când a fost cea mai mare nevoie.

„Prin urmare, suntem extrem de sensibili la deteriorarea relațiilor Republicii Moldova cu aceste țări. Mai ales când o astfel de inițiativă vine de la Chișinău. Sunt convins că Găgăuzia va deveni o punte pentru construirea de relații între partenerii noștri strategici, întrucât găgăuzii sunt un popor turc cu conștiință de sine slavă”, a subliniat politicianul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potențial mare de cooperare

Potrivit acestuia, chiar și în actuala perioadă dificilă, când relațiile comerciale cu Rusia au fost limitate din cauza ostilităților din Ucraina, potențialul pentru relații ulterioare și implementarea a numeroase proiecte de cooperare cu Rusia și Turcia este încă foarte mare.

„Principalul lucru pe care trebuie să-l facă autoritățile moldovenești este să nu interfereze în dezvoltarea acestor relații”, a adăugat politicianul.

Răspunzând la întrebarea despre dezvoltarea în continuare a cooperării dintre Găgăuzia și țările CSI, precum și Uniunea Europeană, candidatul la bașcani ai autonomiei a menționat că în această chestiune este necesar, în primul rând, să se concentreze pe interesele locuitorilor.

Pentru noi, implementarea reglementărilor europene care va da o lovitură sectorului nostru agricol și cetățenilor noștri este inacceptabilă.

„În special, interzicerea cultivării legumelor în parcelele casnice. Suntem categoric împotriva transferului terenurilor agricole în proprietatea străinilor”, a spus Uzun.

El a adăugat că astăzi produsele agricole ale fermierilor din Găgăuzia nu sunt deosebit de solicitate pe piețele europene, iar reprezentanții Rusiei, Belarusului și altor țări CSI rămân principalii cumpărători.

„De aceea, vom insista pe păstrarea deplină a Republicii Moldova în Comunitatea Statelor Independente și vom condamna dorința autorităților centrale de a se retrage din CSI de dragul considerentelor lor oportuniste de moment”, a rezumat politicianul.