Cei care au postat poza  nu au observat că în ea se poate observa  un docunent care poartă titlul “Vintage Racer — Loitering Weapon System (LWS) Overview.” Era vorba de o prezentare generală a unei rachete supersonice de ultimă generație  care atinge peste 5 Mach și este capabilă să străpungă și cele mai avansate sisteme defensive, după cum notează publicația Aviation Week, citată de zerohedge.com.

După o cercetare atentă, cei care au descoperit gafa au putut citi câteva dintre cuvintele scrise pe această prezentare informativă: „pătrundere hipersonică”, „multirol”, „sarcină utilă modulară”.

Site-ul Aviation Week susține că lucrurile se leagă, A existat o referire la programul „Vintage Racer” și în documentele justificative depuse la bugetul Departamentului de Apărare, dar nimeni nu le-a acordat o atenție deosebită. Asta deși documentele respective afirmau negru pe alb că s-au făcut teste de zbor ale unei noi arme și e vorba de un succes. Mai mult, se preciza că documentația în ceea ce privește tehnologiile folosite și prototipul armei au fost predate Armatei pentru a fi dezvoltate suplimentar urmând ca racheta să fie achiziționată,

Militarii americani n-au oferit, evident, niciun detaliu despre superarma hipersonică. A vorbit, însă, Dmitry Stefanovitch, expert al Consiliului rus pentru Afaceri Internaționale, care a afirmat că e posibil ca noua rachetă să fi fost proiectată special pentru a lovi lansatoarele de rachete balistice intercontinentale aflate pe teritoriul inamic.

Declarația expertului rus merită să fie citită cu toată atenția:”Teama este că acest “ceva” hipersonic ar putea să ajungă în zona de patrulare a lansatoarelor mobile de rachete balistice intercontinentale depășind orice apărare aeriană și orice sistem de apărare antirachetă. Odată ajuns în această zonă, își va elibera încărcătura de muniție inteligentă, iar aceasta  va porni să caute lansatoarele de rachete prin păduri”.

Rachetele hipersonice reprezintă în momentul de față elementul central al noii curse a înarmărilor. Cele trei mari puteri, SUA, Rusia și China, investesc miliarde de dolari în dezvoltarea acestor rachete în speranța că vor dobândi supremația militară în lume.