KLAUS IOHANNIS S-A FĂCUT DE RÂS! Greșeală de Bac în discursul prezidențial. Cum ne-a demonstrat că are consilieri slabi, care nu cunosc Limba română și Istorie. Țara de Dincolo de Facebook de Dan Andronic

KLAUS IOHANNIS S-A FĂCUT DE RÂS! Greșeală de Bac în discursul prezidențial. Cum ne-a demonstrat că are consilieri slabi, care nu cunosc Limba română și Istorie. Țara de Dincolo de Facebook de Dan Andronic

Klaus Iohannis a făcut o gafă memorabilă în discursul de aseară. Sunt convins că nu-i aparține, este rodul istețimii vreunui consilier. Care ar trebui să nu-l mai pună pe Președintele României în situații penibile.

Klaus Iohannis a gafat din nou!  

Ocupat cu niște documentare pe National Geographic, de unde am aflat cum construiesc termitele și cum s-a simțit cutremurul din Japonia (2011), ieri am ratat entuziasmul cu care a fost întâmpinat discursul prezidențial. Azi dimineață, trezit de cutremurul de la ora 06.23, în reluare am văzut celebra frază care a declanșat bucuria cvasi-unanimă a anti-pesediștilor pe Facebook și aiurea. Habemus Papam!

Iată fraza, de care cred că v-ați plictisit:

Ne puteți urmări și pe Google News

Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!

 

De aici știri peste știri, începând cu Digi 24 care nu pregetă să ne anunțe că Iohannis a fost "aspru și ironic", continuând campania de creionare a imaginii conducătorului înțelept, și continuând cu comentariile vedetelor pe FB care vedeau în această frază o luminiță la capătul tunelului străjuit de Dragnea și Tăriceanu. Până și Grigore Cartianu, care se consideră oltean, se dovedește semi-analfabet: "Dacă și neamțul folosește perfectul simplu, înseamnă că... Oltenia über alles! P. S. - Se vede treaba că, înainte de a ajunge în Oltenia, Oltul trece și prin județul Sibiu". Nu e singurul, dar este cel mai tont, pentru că ar fi trebuit să știe măcar istoria Olteniei.

Am găsit internetul plin de aprecieri la adresa acestei fraze, la fel de memorabilă ca și “Mai bine să păstrezi tăcerea și să treci drept prost decât să vorbești și să înlături orice îndoială.” zisă, se pare, de Abraham Lincoln.

Trebuie spus că fără acest soi de cimilitură, discursul prezidențial a fost bun. Numai că finalul care trebuia să fie apoteotic, ironic și demn de ținut minte, se dovedește atât din punct de vedere al limbii române, cât și al istoriei, un eșec. Eu aș spune o gafă memorabilă. Preluată de toate televiziunile ca o ironie maximă.

Prin folosirea verbului "aflarăm", Klaus Iohannis a vrut să fie ironic, să se refere la originea oltenească a lui Liviu Dragnea, asociat cu județul Teleorman.

Vezi Doamne, guvernarea PSD va duce la teleormanizarea României! 

Posibil, numai că este o mică problemă: Teleormanul nu este în Oltenia.

Regiunea istorică a Olteniei era cuprinsă, în ceea ce convențional denumim acum județe, între granițele unităților administrative Mehedinți, Gorj, Dolj, Vâlcea și Romanați. În ultima unitate administrativă se găsea o comună, care în anii '50 a fost trecută la Teleorman: comuna Islaz. 

În rest, Teleormanul nu a făcut niciodată parte din Banatul Craiovei, nu a fost sub administrare hasburgică, așa cum a intrat Oltenia după Tratatul de la Passarowitz din 1718, nu este populat de olteni și locuitorii nu folosesc perfectul simplu. Așa cum a încercat Klaus Iohannis să ne convingă în discursul de aseară. Teleormanul a făcut parte din Muntenia, sau Țara Românească, cum puteau găsi în cărțile de istorie consilierii prezidențiali. 

În privința perfectului simplu, aici puteau consulta un profesor de limba română. Ar fi aflat multe lucruri interesante, nu numai că este folosit de olteni. Ci și de alții. Cum ar fi Mihai Eminescu – “Trecu o lună, trecură trei, trecură nouă şi împărăteasa făcu...” (“Făt-Frumos din Lacrimă”). “Din sfera mea venii, Cu greu ca să-ţi ascult chemarea, Şi cerul e tatăl meu, Iar muma mea e marea” (“Luceafărul”). Iar Mihai Eminescu nu era sigur oltean, nici teleormănean... 

Poate că vi se pare excesivă o asemenea abordare, dar la acest nivel mai multă rigoare este obligatorie, Klaus Iohannis nefiind vreun particular care-și dă cu părerea la televizor. Nu aș vrea ca unii dintre dvs. să rămână cu impresia că Teleormanul face parte din Oltenia.  

Data viitoare, în loc să-l pună pe Președintele României în situații penibile, consilierii acestuia mai bine pun mâna pe carte.