Administraţia lui Donald Trump este instabilă şi incompetentă, potrivit ambasadorului britanic în Statele Unite, Kim Darroch, informaţii aflate din surse diplomatice.
Preşedintele american este ''instabil'' şi "incompetent", potrivit ambasadoului britanic la Washington. Diplomatul Kim Darroch ar fi afirmat că preşedinţia Trump era susceptibilă de ''a lua foc în orice moment'' şi de a ''cădea în dizgraţie'', toate acestea afirmate în notele şi rapoartele transmise Londrei, potrivit săptămânalului Mail on Sunday.
''Noi nu credem cu adevărat că această administraţie poate deveni mai normală, mai puţin disfuncţională, mai imprevizibilă, mai divizată , mai nepricepută şi incapabilă diplomatic'', scrie Kim Darroch într-unul dintre mesajele sale, potrivit Mail on Sunday. Preşedintele american este ''instabil'' şi ''incompetent'', a mai afirmat diplomatul de 65 de ani.
''Fake news-uri veridice''
O altă notă à propos de vizita de Stat controversată a lui Donald Trump, luna trecută la Londra, raportează că preşedintele american şi echipa sa erau ''ameţiţi'', dar cu toate astea Marea Britanie nu-şi poate păstra mereu frumoasa sa imagine fiindcă ''America trebuie vrând-nevrând să fie The First''.
Ambasadorul mai scrie că informaţiile despre ''haosul şi luptele feroce'', care agită Casa Albă - fake news-uri după cum afirmă Trump - sunt ''în cea mai mare parte veridice''. Kim Darroch este unul dintre diplomaţii cei mai experimentaţi în funcţie la Washington, unde a venit în funcţie în 2016, înainte de victoria lui Donald Trump la prezidenţialele americane. Potrivit săptămânalului de dumincă, notele sale, probabil divulgate de un funcţionar britanic, apar începând din 2017.
Poziţii ''incoerente'' şi ''haotice''
Într-un mesaj mai recent, datat 22 iunie, Kim Darroch critică politica preşedintelui american în Iran, care a declanşat temerile unui conflict armat: Donald Trump a avut poziţii ''incoerente şi haotice''. Faptul că a renunţat în ultima clipă să lanseze rachete împotriva regimului de la Teheran, ca represalii după doborârea unei drone americane, fiindcă exista riscul ca 150 de iranieni să fie ucişi, este un argument care ''nu are acoperire, nu ţine''.
''Este probabilitatea cea mai acceptabilă fiindcă el n-a fost pe de-a dreptul convins pentru această soluţie, era neliniştit dacă această acţiune ar fi putut dăuna promisiunilor făcute în campania din 2016, cu repercusiuni pentru cea din 2020'', mai arată Kim Darroch făcând referire la viitoarele alegeri prezidenţiale. Ministrul britanic al Afacerilor Externe n-a contestat veridicitatea acestor note diplomatice.
''Echipa noastră la Washington are relaţii solide cu Casa Albă''
''Britanicii au dreptul să se aştepte ca ambasadorii să dea miniştrilor noştri evaluări cinstite asupra politicilor ţării lor'', a recunoscut un purtător de cuvânt. ''Opiniile lor nu e obligatoriu să fie ca ale miniştrilor noştri sau ale guvernului nostru''. ''Echipa noastră la Washington are relaţii solide cu Casa Albă şi fără discuţie că va rezista în faţa unor comportamente meschine'', a mai spus purtătorul de cuvânt à propos de aceste scurgeri de informaţii, notează 20 Minutes.