Noul an 2020 propune să aducă rezolvări pentru toate dorințele legate de tehnologie.
Vreți să zburați în spațiu? S-ar putea ca SpaceX să vă vândă, la un preț pe măsură, bilet la prima călătorie intergalactică. Vă doriți, poate, un telefon mobil cu ecran și mai mare decât tot ce există pe piață? Va fi mai mult decât atât, am intrat în era smartphone-urilor pliabile! Dar, să o luăm cu începutul...
Așadar, 2020 se anunță a fi un „an crucial” pentru călătoriile în spațiu, potrivit lui Guy Norris, editor-șef la Aviation Week&Space Technology, citat de BBC. Din 2011, SUA se bazează pe navele spațiale rusești pentru a transporta astronauți pe Stația Spațială Internațională, însă asta s-ar putea schimba în 2020 când, dacă totul merge conform planului, America va finaliza construcția a două nave spațiale.
CST-100 Starliner aparține companiei Boeing și poate transporta pe orbită până la șapte astronauți. Între timp, „Dragon”, capsula dezvoltată de SpaceX, va trece prin niște teste finale la începutul acestui an și, dacă toate merg bine, atunci și această navă va fi pregătită pentru o misiune cu echipaj uman.
Dar nu ne oprim aici. Și miliardarul Jeff Bezos vrea să cucerească Universul cu noua sa rachetă, Shepard. De asemenea, Virgin Galactic ar putea fi gata în 2020, la mai mult de un deceniu de când fondatorul Richard Branson a dat startul cercetărilor. Se aude că sunt deja 600 de oameni care au depus depozite în valoare de 250.000 de dolari (prețul unui bilet!) pentru un zbor cu Virgin Galactic!
Telefonia și mediul
Încălzirea globală și accelerarea schimbărilor climatice duc duc la modificarea priorităților pentru companiile tehnologice. Printre cei aflați sub presiune se numără și producătorii de telefoane mobile.
În toată lumea se estimează că sunt 18 miliarde de apare nefolosite, iar numărul crește, căci numai în 2019 s-au vândut 1,3 miliarde de telefoane!
Producătorii de telefoane mobile sunt supuși presiunilor pentru ca produsele lor să devină ...ecologice. Și mai ușor de reparat. Iar același lucru este valabil și pentru alți fabricanți de bunuri de consum, inclusiv televizoare, mașini de spălat și aspiratoare.
A, și să nu-i uităm pe furnizorii de servicii de telefonie mobilă. Vodafone a promis deja că în Regatul Unit toate rețelele sale vor funcționa cu surse de energie durabilă, până cel târziu în 2023!
Și dacă tot vorbim despre telefonie, să spunem că viitorul îl reprezintă întâlnirile virtuale. Pentru Ben Wood, analist la CSC Insight, călătoria de afaceri înseamnă prea multă presiune, pur și simplu „a devenit inacceptabil din punct de vedere social să zbori în jurul lumii pentru întâlniri”. În 2020, firmele vor trece la întâlniri virtuale, dă asigurări Wood.
Afișaje flexibile
În aprilie 2019, când Samsung a lansat primul telefon pliabil, inovația s-a dovedit a fi un fiasco total. Mulți utilizatori au spart ecranele mobilelor, iar compania sud-coreeană s-a văzut nevoită să aducă rapid îmbunătățiri înainte de a lansa o nouă campanie pentru telefoanele pliabile, în luna septembrie.
Și Motorola a scos pe piață un astfel de dispozitiv, dar prețul noului Razr îndepărtează doritorii. Totuși, piața smartphone-urilor pliabile se va dezvolta continuu...
TCL este al doilea mare producător de televizoare din China și a promis, de asemenea, să vină pe piață anul acesa cu primul său dispozitiv mobil de pliere.
În total, firmele din domeniu au investit 5,5 miliarde de dolari în dezvoltarea tehnologiei afișajelor flexibile.
Pe de altă parte, anul 2020 poate aduce și o lansare în forță a rețelelor de telefonie mobilă de mare viteză. În 2019, existau aproximativ 40 de rețele din 22 de țări care ofereau servicii 5G, iar în următoarele luni este de așteptat ca numărul lor să se dubleze.