Gabriela Firea: “Ne-am propus ca, până în 2020, 50 la sută din deşeurile din Capitală să fie reciclate”
- Emil Simionescu
- 21 martie 2018, 11:53
Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a participat ieri la forumul "Managementul Deşeurilor în Economia Circulară", care a avut loc la Palatul Parlamentului, în cadrul căruia au fost prezentate planurile Municipalităţii în ceea ce priveşte gestionarea deşeurilor din Capitală. Aceste planuri vin ca urmare a cererii enunţate de Uniunea Europeană către statele membre referitoare la măsurile ce se impun pentru atingerea până până în 2050 a obiectivul de zero deșeuri. România este obligată şi ea să se conformeze.
Ca atare, Guvernul, prin Ministerul Mediului, a finalizat Planul Național de Gestionare a Deșeurilor, care conține și Programul Național de Prevenire a Deșeurilor. Scopul reglementării este, printre altele, de a permite continuarea investițiilor în instalații de ultimă generație, necesare asigurării unui management performant al deșeurilor la nivel național. Asta presupune ca autoritățile publice centrale și locale să colaboreze cu operatorii privați din domeniu, pe care să îi sprijine în activitatea pe care o desfășoară.
Master plan supus dezbaterii publice la finele lui aprilie
”Primaria Municipiului Bucureşti va lansa în dezbatere publică, la finalul lunii viitoare, Master planul pentru sistemul de management integrat al deşeurilor din Municipiul Bucureşti privind procesarea, tratarea şi valorificarea deşeurilor. Obiective majore vizate sunt implementarea unui sistem de tratare şi valorificare energetică a deşeurilor municipale din Municipiul Bucureşti, revizuirea studiului de fezabilitate privind gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, precum şi realizarea unui studiului de fezabilitate privind tratarea deşeurilor periculoase (inclusiv medicale) generate în Capitală. În elaborarea acestui master plan se va ţine cont şi de staţiile de procesare ale deşeurilor cu capital privat, care sunt deja funcţionale sau care se vor operaţionaliza în perioada următoare”, a afirmat, în cadrul forumului de ieri Gabriela Firea.
180.000.000 Euro, fonduri europene pentru un sistem de tratare şi valorificare energetică a deşeurilor din Capitală
Firea a mai anunţat că specialiştii din cadrul Municipalităţii lucrează împreuna cu experţii Jaspers la documentaţia necesară obţinerii finanţării pentru ”Sistemul de tratare si valorificare energetica a deseurilor municipale din Municipiul Bucuresti”, proiect care va fi finantat prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014-2020. Suma prevazută pentru Municipiul Bucureşti va fi de 180.000.000 Euro. Primarul General: ”In acest moment sunt analizate, la nivelul Primariei Capitalei, primariilor de sector si Ministerului Mediului, trei variante de lucru pentru a fi stabilit numarul statiilor de valorificare energetica a deseurilor de mare capacitate care sa deserveasca municipiul Bucuresti si localitatile limitrofe, precum si numarul instalatiilor de biodigestie. In alegerea variantei optime de lucru se va tine cont atât de specificitatile sectoarelor, care difera ca numar de locuitori, cantitate de deseuri si pozitionare strategica in raport cu CET-urile, cât si de corelarea cu strategia termoenergetica a Capitalei”.
Primaria Capitalei va pune lua masuri pentru gestionarea deseurilor din constructii si demolari
Edilul- sef a subliniat faptul că, deşi Bucureşti este un oraş în continuă expansiune, ritmul în care se execută construcţii fiind unul alert, autorităţile nu dispun de un sistem de gestionare a deşeurilor de construcţii şi demolări: ”Încă din anul 2010 a fost realizat un Studiul de Fezabilitate privind gestionarea deşeurilor din construcţii şi demolări, care nu a fost pus în aplicare, motiv pentru care anul acesta va fi revizuit conform noilor obiective de gestionare a deşeurilor de construcţii stabilite de legislaţia transpusă din legislaţia europeană, iar impreună cu Ministerul Mediului – Administraţia Fondului pentru Mediu, vom identifica oportunităţi de finanţare, astfel încât anul viitor să poata fi pus in aplicare”.