Gabriel Oprea, generalul interesului național

Gabriel Oprea, generalul interesului național

Premierul interimar și-a făcut un renume din faptul că și-a respectat promisiunile și a apărat interesele cadrelor militare. Traian Băsescu și Victor Ponta și-au reevaluat, în timp, relațiile cu generalul cu patru stele

Momentul de glorie al generalului de patru stele Gabriel Oprea, când a demonstrat că există o limită pe care nu o va trece, a fost în ianuarie 2009.

Atunci a preferat să demisioneze din funcția de ministru de Interne, decât să accepte controlul pe care Mircea Geoană și Marian Vanghelie doreau să-l impună asupra acestui minister. Oprea a fost numit ministru de Interne în decembrie 2008, când s-a constituit primul guvern Boc, susținut de PSD.

Nu i-a cedat lui Vanghelie

La începutul lunii ianuarie 2009, el l-a numit la conducerea celebrei „Doi ș’un sfert”, serviciul secret al Internelor, pe generalul Virgil Ardelean, ceea ce a provocat nemulțumirea conducerii PSD, unde Vanghelie avea propriile interese.

 

„Domnul Oprea a acționat în afara disciplinei de partid”, a spus atunci Geoană, ceea ce a dus la demisia lui Oprea de la conducerea ministerului și, ulterior, și din PSD. În octombrie 2009, președintele Traian Băsescu l-a înaintat la gradul de general cu patru stele, în rezervă, cel mai înalt grad militar pe timp de pace. În ianuarie 2010, o telegramă a Ambasadei SUA, dezvăluită prin WikiLeaks, remarca „abilitățile politice şi flerul său de a alege partea câştigătoare în luptele politice din România”. Și tot în 2010, împreună cu un grup de prieteni politici, printre care generalul de brigadă în rezervă Anghel Iordănescu și primarul sectorului 2, generalul de brigadă în rezervă Neculai Onțanu, Gabriel Oprea a fondat UNPR, partid care susține că „se bazează pe doi piloni: interesul național şi dialogul social”.

FOTO: Gabriel Oprea alături de Victor Ponta, căruia i-a botezat fiul FOTO: NICU DÎRDÎIAC

Început conflictual cu Băsescu

Actualul premier interimar a intrat în atenția opiniei publice în 2002, când Guvernul Năstase l-a numit prefect de București, având sarcina de a gestiona dificila relație cu primarul Traian Băsescu. Apogeul conflictului dintre cei doi a fost atins în septembrie 2004, când Băsescu afirma: „Din mafia personală a lui Adrian Năstase fac parte Eugen Bejinariu, Ionel Blănculescu şi Gabriel Oprea, oameni care sunt conduşi din umbră de cuplul Bittner- Petrache”.

Ulterior, în octombrie 2010, Băsescu a spus că l-a „reevaluat” pe Oprea, în special pentru momentul în care acesta a refuzat să-i aducă pe oamenii lui Vanghelie în structurile Ministerului de Interne. La acel moment, Oprea era ministru al Apărării și declara despre Băsescu: „Despre puțini oameni din istoria noastră poți să spui că sunt bărbați de stat. Traian Băsescu cu siguranță este un bărbat de stat”.

Reevaluarea relației cu Ponta

În perioada în care a făcut parte din Guvernul Boc, Gabriel Oprea a avut un conflict verbal extrem de violent cu Victor Ponta.

„Este prima oară când vorbesc despre Victor Ponta, i-am dus copilul la biserică (pe fiul său Andrein. red.) cu toate că Victor Ponta nu are niciun Dumnezeu. Am plecat din PSD și de la conducerea Ministerului de Interne pentru că am refuzat să aduc crima organizată în Guvern şi ştie bine acest lucru Victor Ponta”, a afirmat Oprea, în iunie 2010.

Cinci ani mai târziu, premierul interimar spunea că i-a cerut scuze lui Ponta, cel care, în ianuarie 2014, l-a adus în Guvernul USL și l-a numit la conducerea Internelor, cu rang de vicepremier. Gabriel Oprea este căsătorit, soția sa, Sanda, fiind din Sibiu. Ei au doi copii, Ana Maria și Marin Gabriel. În 2011, la nunta fetei lui Gabriel Oprea a participat și președintele Traian Băsescu. În luna august, fiica sa urmează să aducă pe lume un băiețel, primul nepoțel al lui Gabriel Oprea.

Apărător al pensiilor militarilor

Mai mulți foști membri ai Guvernului Boc au relatat, în discuții off the record, că Gabriel Oprea s-a opus, în 2010, tăierii pensiilor militarilor. Ulterior, când s-a decis totuși ca militarii să își piardă pensiile speciale, recalcularea a fost făcută astfel încât această categorie profesională nu a pierdut din venituri. În 2015, Guvernul Ponta a promovat o nouă lege a pensiilor militarilor. „Am fost și rămân un susținător al intereselor legitime ale militarilor români, ale polițiștilor, jandarmilor, pompierilor și ale tuturor funcționarilor cu statut special care lucrează 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru români și pentru România. În cazul acestor oameni nu este vorba de pensii speciale sau de privilegii, ci de recunoașterea pe care societatea o datorează celor care îmbracă haina militară și își slujesc țara sub jurământ”, a spus Oprea.