Gabriel Dogaru: Fără Evenimentul Zilei, presa din România ar fi fost mult, mult, mult mai săracă

Evenimentul Zilei

Gabriel Dogaru, un specialist cu peste 30 de ani de experiență în domeniu și unul dintre oamenii care fac parte din istoria publicației, revine asupra unor momente memorabile din perioada în care a fost parte integrantă a echipei Evenimentul Zilei. Jurnalistul a relatat experiențele și realizările sale, oferind o viziune detaliată asupra evoluției și impactului publicației de-a lungul timpului.

Cum arăta Evenimentul Zilei în anii '90

Parte din echipa publicației Evenimentul Zilei, jurnalistul Gabriel Dogaru a relatat în mediul online experiența pe care a avut-o în anii 90, dar și lucrurile pe care le-a învățat de la Ion Cristoiu.

„Am văzut un scurt reportaj (pun video în comentariu) despre Ion Cristoiu și despre Evenimentul Zilei de acum 30 de ani. Mi-am adus aminte despre ce au însemnat pentru mine Cristoiu și anii 90, la EvZ.

Cristoiu m-a învățat să caut subiecte, cele care se citesc, să scriu scurt, clar și ușor de înțeles, atunci când scriu știri, și să scriu fluent, logic și fără floricele, atunci când scriu articole lungi. M-a învățat că structura piramidală a unui text este cea mai ușor de urmărit și că întotdeauna titlul este cel puțin la fel de important ca articolul. M-a învățat că senzaționalul se găsește peste tot, dacă știi să-l cauți, că orice fapt divers poate deveni o știre, chiar dacă nu orice știre ține de faptul divers din jurul nostru. Dar mai ales m-a învățat că jurnalist înseamnă să muncești pentru informațiile pe care oamenii le așteaptă”, scrie jurnalistul în postarea sa.

De asemenea, jurnalistul a subliniat cum Cristoiu l-a învățat să revină asupra informațiilor esențiale atunci când scrie continuări de povești, având în vedere că cititorul poate uita detaliile importante. Acesta i-a subliniat, de asemenea, importanța citării surselor și a redactării bazate pe observațiile proprii, pentru a asigura credibilitatea și acuratețea materialelor jurnalistice. Aceste principii sunt esențiale pentru menținerea integrității și clarității în jurnalism.

Influența lui Cristoiu nu s-a limitat doar la aspectele tehnice ale scrisului, susține Gabriel Dogaru, ci a inclus și promovarea unui spirit de colaborare și competiție în cadrul echipei. Totodată, acesta a descris cum Cristoiu a cultivat în rândul colegilor săi dorința de a lucra împreună, dar și presiunea de a fi mereu în fruntea știrilor.

Gabriel Dogaru. Sursă foto: Facebook

Publicația care a reinventat presa românească

Privind retrospectiv, Gabriel Dogaru descrie cum Evenimentul Zilei, sub conducerea lui Ion Cristoiu, a fost un catalizator al schimbărilor radicale în peisajul media din România. Potrivit jurnalistului, rețeta lui Cristoiu a făcut din ziar o forță de dezvăluire și investigație, capabilă să aducă în prim-plan aspecte ascunse ale societății românești. Sub influența sa, publicația a reușit să impacteze profund politica românească, contribuind la schimbarea liderilor și transformând presa într-o putere reală în țară, într-un mod care a captat atenția publicului într-un mod nemaiîntâlnit din perioada imediat post-Revoluție.

„Cristoiu a stimulat apariția jurnalismului de cancan, presa de clickbait, presa care pune accent pe titluri fără conținut. Nu a făcut-o direct, cu voie, ci indirect, ca model. Sutele de jurnaliști care au învățat să scrie o știre la Ev Z s-au răspândit în toată presa românească, unii au ajuns să conducă ziare și să preia doar ce era prost de la „fabrica de știri Cristoiu”.

Dar au fost mult mai mulți cei care au încercat să copieze succesul și stilul, răstălmăcindu-le într-o uriașă manelizare a presei din care pare că nu mai ieșim. Da, pot să spun că Cristoiu a stat la originea manelizării presei românești, presă care n-a mai reușit niciodată să recupereze cei 50 de ani de comunism ca să ajungă din urmă Europa, la acest capitol.

Și a mai făcut ceva rău Cristoiu. Din goana de a fi noi, jurnaliștii de la EVZ, primii în fața cititorilor, a dat gratis știri populației, pe internet, fără să-și dea seama că asta va însemna sfârșitul presei scrise și, mai ales, al presei plătite.

Și ca să pună capac la toate, Cristoiu, prin succesul EV.Z, a îngropat pe vecie toate ziarele care nu s-au repliat pe formatul „știrist””, a continuat Gabriel Dogaru în postarea sa.

Gabriel Dogaru: „Fără Evenimentul Zilei, presa din România ar fi fost mult, mult, mult mai săracă”

Gabriel Dogaru a adus în discuție și impactul profund al publicației Evenimentul Zilei asupra peisajului media românesc, subliniind că fără acest ziar, domeniul jurnalistic din România ar fi fost semnificativ mai puțin dezvoltat. Jurnalistul mai relatează că Ion Cristoiu a avut un rol crucial în transformarea presei, oferind un model de jurnalism care a schimbat standardele și a influențat profund modul în care informația era prezentată și consumată. Deși abordările sale erau uneori contestate, Evenimentul Zilei a fost fără îndoială un far al vremurilor, aducând un amestec unic de subiecte și stiluri.

Cristoiu n-a tolerat agramatismul în articole și a creat cele mai complexe structuri de redacție din România, de la nivelul de jos, cel al reporterilor, până la cel de sus, al șefilor, de la dactilografi la corectori, de la fotografi la secretarii de redacție, pentru ca ziarul să apară în cea mai corectă limbă română și la cea mai bună calitate pe care o permitea tipografia.

Fără Evenimentul Zilei, presa din România ar fi fost mult, mult, mult mai săracă, dar poate și mult mai evoluată, din punct de vedere al stilului. Până la urmă, Evenimentul Zilei a fost oglinda perfectă a societății de atunci, un amestec de animalic, eleganță, desfrâu și intelectualism, puse într-o găleată și amestecate cu patul puștii.

Și da, am scris la Evenimentul Zilei, despre toate: despre crime, cai homosexuali, despre politicieni, despre „Găina fără bilet”, despre SRI, am scris reportaje din stradă și povești din țări străine. Fără Cristoiu nu aș fi cel de azi și mulți dintre jurnaliștii pe care îi vedeți la televizor ar fi fost, fără Cristoiu, doar niște oameni plictisiți la vreun job prost plătit”, a conchis jurnalistul.