Liderii G20 i-au făcut importante concesii liderului american Donald Trump, mai ales în subiectele privitoare la climă și comerț.
AFP notează că liderii marilor au cedat în speranţa de a-l menţine în cadrul G-20 pe președintele Statelor Unite, pe fondul unor discuții extrem de dure. Declaraţia finală, adoptată după două zile de summit, poartă marca acestor controverse, dar consfințește dreptul SUA de a lua măsuri contra dumpingului și de a folosi și ajuta alte țări din lume să aibă acces la energie fosilă.
Summotul G20 s-a desfăşurat în condiţii de puternice tensiuni în oraşul german Hamburg, confruntat în permanenţă cu manifestaţii violente organizate de antiglobaliști.
În problema climatului, G-20 s-a mulțumit să ia act de retragerea SUA din Acordul de la Paris privind combaterea schimbărilor climatice şi de izolarea Statelor Unite în această chestiune, în condițiile în care toate celelalte ţări consideră, în textul declaraţiei, că acest acord este „ireversibil”.
SUA lui Donald Trump a obţinut și un cec în alb din partea G-20 pentru o politică divergentă. În textul declaraţiei finale se arată că Statele Unite vor ajuta alte ţări din lume „să aibă acces şi să utilizeze energii fosile”. Este o politică contrară obiectivului ONU privind o economie cu mai puţin carbon, chiar dacă este precizat de către G-20 că aceste energii fosile vor fi utilizate într-un mod „mai curat”.
Dar este esențială pentru politica SUA de limitare sau eliminare a dependenței economiilor est-europene de gazele din Rusia. Statele Unite vor putea să-şi vândă gazele de şist, potrivit AFP, citată de Agerpres, cui doresc, mai ales acum, după operaționalizarea terminalului de GPL de la Marea Baltică. Prima navă cu gaz petrolier lichefiat din Statele Unite a ajuns, în urmă cu o lună, în portul Swinoujscie de la Marea Baltică.
Potrivit unui diplomat, acest punct al compromisului a făcut obiectul unor dezbateri aprinse, deoarece multe ţări de tem în legătură cu „un efect de contagiune”.
Probleme serioase au fost și în domeniul comercial, unde Trump a câștigat o victorie de etapă importantă. Președintele american provoacă, de luni de zile, preocupare și îngrijorare printre principalii săi parteneri cu ideile sale protecţioniste, cu sloganul „America, mai întâi” (America first) şi cu ameninţările privind taxele vamale impuse Chinei sau chiar Europei în domeniul oţelului sau al construcţiei de automobile.
Trump a cedat parțial, la summitul G-20, acceptând să adere, în declaraţia finală, la condamnarea „protecţionismului”. A obținut, în schimb, recunoaşterea, pentru prima dată, a dreptului ţărilor victime ale practicilor de dumping să recurgă la „instrumente legitime de apărare comercială”.
Tot la concesii se numără și acceptarea rolului de „supraveghetor” al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, criticat adesea în trecut de administraţia americană.
Dar, în schimb, forumul celor douăzeci de mari puteri economice mondiale