Liderii celor mai puternice economii au convenit să reducă deficitele bugetare până în 2013, după ce iniţial s-au contrat în privinţa modalităţii optime de consolidare a creşterii economice.
SUA i-au avertizat, ieri, pe liderii principalelor economii ale lumii, reuniţi la Summitul G20 găzduit de oraşul canadian Toronto, că trebuie să-şi concentreze toate eforturile asupra creşterii economice pentru a evita o recesiune în W.
Avertismentul, lansat de secretarul american al Trezoreriei, Timothy Geithner, vine în condiţiile în care şefii de state şi de guverne europene, speriate de cazul Greciei, au subliniat că reducerea deficitelor bugetare este condiţia primordială pentru reluarea creşterii.
Geithner a recomandat însă Europei şi Japoniei să pună accent pe creşterea consumului intern pentru a stimula exporturile din alte ţări, nu doar pe reducerea cheltuielilor publice. "Cicatricile acestei crize sunt încă vizibile", a subliniat el.
Cu ochii pe deficite Invitându-l pe premierul britanic David Cameron la bordul elicopterului său prezidenţial, în drum de la Summitul G8 spre G20, liderul de la Casa Albă, Barack Obama, a încercat să-l convingă să tempereze măsurile de austeritate pe care Londra tocmai le-a anunţat.
Premierul conservator a subliniat însă că este vital pentru ţările cu un deficit bugetar uriaş să adopte astfel de măsuri drastice pentru a inspira încredere şi a intra pe un curs economic ascendent. Cei doi au convenit, pe de altă parte, că niciuna dintre părţi nu are de câştigat din înfierarea companiei British Petroleum, asaltată de acuzaţii în urma dezastrului ecologic din Golful Mexic.
În final, cei doi lideri şi-au oferit unul celuilalt câte o bere, după ce SUA şi Anglia au încheiat la egalitate meciul de fotbal disputat pe 12 iunie la Cupa Mondială din Africa de Sud.
Disensiunile privind modul optim de a acţiona pentru a evita un nou val de criză economică sunt generate de ritmul diferit în care cele 20 de state au ieşit din recesiune, explică BBC. Statele asiatice şi-au reluat creşterea economică în forţă, urmate de SUA şi, mult în spate, de Europa.
În pofida viziunilor diferite, liderii G20 au convenit, potrivit comunicatului final al reuniunii, să înjumătăţească deficitele bugetare în raport cu produsul intern brut până în 2013.
Lucrările Summitului G20 care, alături de reuniunea G8, au costat ţara-gazdă aproape un miliard de dolari, au atras în metropola canadiană mii de militanţi antiglobalizare.
Aproximativ 500 de persoane au fost arestate până ieri-dimineaţă pe fondul unor grave violenţe în cursul cărora trei maşini de poliţie au fost incendiate. Aproape 20.000 de poliţişti au asigurat securitatea celor două summituri.
Fâşia Gaza, pe agenda G8
Deşi chestiunile economice nu au lipsit, vineri, de la reuniunea G8 din staţiunea Huntsville, situată lângă Toronto, liderii celor mai puternice state din lume - SUA, Marea Britanie, Franţa, Italia, Germania, Canada, Japonia şi Rusia - şi-au îndreptat atenţia şi spre alte probleme care frământă comunitatea internaţională.
După ce au schiţat o strategie privind retragerea din Afganistan în cinci ani, cei opt au denunţat blocada impusă de statul evreu Fâşiei Gaza, pe care au calificat-o "nesustenabilă". "Dispoziţiile actuale nu sunt viabile şi trebuie schimbate", s-a menţionat în comunicat final.
Liderii au mai criticat în termeni duri atacul lansat de Phenian în martie asupra unei nave de război sud-coreene. Seulul şi Washingtonul exercită presiuni de atunci asupra Consiliului de Securitate al ONU să condamne Phenianul, dar întâmpină rezistenţă din partea Chinei, principalul aliat al Phenianului şi membru permanent în Consiliul de Securitate, dar nu şi al G8.