Furtuna lentă, fenomenul care îngrozeşte meteorologii. Germania a simţit-o, deja

Furtuni Sursa foto. EVz

Furtuna lentă este una dintre explicaţiile găsite în premieră de cercetători pentru inundaţiile devastatoare care au lovit recent Germania şi mai multe ţări din Europa, inclusiv România.

Autorii studiului publicat luna trecută în Geophysical Research Letters au explicat ce este furtuna lentă și de ce trebuie să ne temem de ea. Practic, ea reprezintă o furtună a cărei dezvoltare lentă înseamnă o cantitate mai mare de apă în zona în care a fost semnalată.

Din cauza vitezei mici de deplasare, furtuna lentă afectează o zonă redusă, dar cantitatea mare de precipitaţii generează inundaţii devastatoare acolo. Cel mai pesimist scenariu avansat în cercetare arată că spre finalul secolului, putem avea şi mai multe furtuni lente.

Daune de aproape 50 de miliarde în fiecare an

În acest context, până în anul 2100, daunele produse de inundații pe continent ne-ar putea costa în jur de 48 de miliarde de euro, anual. Un calcul simplu arată că asta înseamnă cu 7,8 miliarde de euro mai mult decât în prezent.

Centrul de cercetare al Comisiei Europene arată că aproximativ 350.000 de persoane ar putea fi afectate direct din cauza viitoarelor inundaţii. Primele semne se văd, deja. Spre exemplu, de-a lungul Dunării, inundațiile devastatoare erau semnalate o dată la 50 de ani. În prezent, ele sunt înregistrate de două ori mai des.

Studiile arată că dacă încălzirea climatică încetinește vânturile de mare altitudine care înconjoară emisfera nordică, furtunile lente vor rămâne şi mai mult deasupra unor zone care prezintă risc pentru inundații.

Vremea s-a schimbat radical în Europa

Şi asta se întâmplă în contextul în care furtunile care rămân deasupra Europei erau extrem de rare în trecut. Principal autor al lucrării este hidroclimatologul Hayley Fowler, de la Universitatea Newcastle. El a dezvăluit pentru Science că această analiză este prima care evaluează rolul furtunilor lente în provocarea averselor extreme în Europa.

Studiul a folosit modele pe calculatorul Met Office, cu o rezoluție de doi kilometri. Aceeaşi rezoluţie a fost folosită în alcătuirea prognozei pe termen scurt. Mai trebuie spus că oamenii de știință au evaluat modificările în furtunile care se mișcă lent într-un scenariu în care emisiile de carbon continuă să crească.

Ce este cu adevărat alarmant este că furtunile proiectate în noul studiu se mișcă chiar mai încet decât cele care au provocat teribilele inundaţii din Germania, Olanda și alte țări din Europa.

„Acest studiu arată că, pe lângă intensificarea ploilor din cauza încălzirii globale, ne putem aștepta și la o creștere a furtunilor lente. Asta este foarte relevant pentru inundații recente precum cele văzute recent în Germania și Belgia, care subliniază impactul devastator al furtunilor lente”, a spuns pentru The Guardian, profesoara Lizzie Kendon, de la Met Office Marea Britanie.