Vremea rea face prăpăd în Europa. Numărul morților crește în Germania și Belgia. Digurile încep să cedeze

Vremea rea face prăpăd în Europa. Numărul morților crește în Germania și Belgia. Digurile încep să cedeze

Numărul victimelor crește alarmant din cauza inundațiilotr și fenomenelor meteo extrem care devastează Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg și Elveția în aceste zile.

Cea mai afectată țară este Germania, unde numărul morților a crescut la 133. În total, s-au înregistrat 153 de decese în Europa, potrivit unor surse oficiale germane.

Situație disperată în Germania. Un sat a fost șters de pe fața Pământului

Poliția din Koblenz a spus că „conform ultimelor informații disponibile, 90 de persoane și-au pierdut viața” numai în regiunea Renania-Palatinat, una dintre cele mai afectate. La acestea se adaugă cele 43 de victime din Renania de Nord-Westfalia și cele 20 de persoane care au murit în Belgia. Numărul persoanelor care au fost date diaspărute depășește 1300. În acest moment este imposibil să se stabilească exact soarta acestor pentru că rețelele de telefonie nu funcționează în multe dintre zonele afectate.

„Mă tem că vom vedea amploarea acestei tragedii abia în următoarele zile”, spune Merkel

Mulți oameni ar fi pur și simplu izolați, dar există temeri mari cu privire la soarta câtorva zeci de locuitori din Bad Neuenahr-Ahrweiler, landul Renania-Palatinat. Satul Schuld din Rin, cu o populație de 700 de locuitori, a fost complet distrus. Căutarea persoanelor dispărute a fost reluată dimineața. Elicopterele armatei încearcă să dea de urma supraviețuitorilor. „Mă tem că vom vedea amploarea acestei tragedii abia în următoarele zile”, a declarat cancelarul Angela Merkel de la Washington. Guvernul „nu vă va lăsa singuri în acest moment dificil și teribil”, a adăugat ea, asigurând că vor exista ajutoare pentru reconstruireacaselor distruse.

Ne puteți urmări și pe Google News

Căutarea supraviețuitorilor e foarte grea

Veștile rele continuă să sosească. Orașul Erftsadt-Blessem, aflat la aproximativ 40 de kilometri de Köln, a fost lovit de o alunecare de teren. "Casele au fost în mare parte grav afectate și unele s-au prăbușit. Mai multe persoane lipsesc", au raportat autoritățile locale pe Twitter. Autoritățile nu au putut furniza informații mai precise din cauza dificultăților de comunicare cu zona afectată. Apelurile de urgență continuă să vină de la supraviețuitori. În acest moment, evacuarea ar fi posibilă numai cu barca, așa că salvatorii nu pot ajunge la toate persoanele aflate în situații de urgență. În plus, o scurgere de gaz care nu poate fi interceptată îngreunează lucrările de salvare.

Belgia- cele mai grave inundații din istoria țării

Aproape de granița cu Belgia, barajul Rurtalsperre riscă să se prăbușească. Satele din jur au fost evacuate. În Belgia, numărul morților a ajuns la 20. Sunt și 20 de dispăruți, a anunțat ministrul de interne, Annelies Verlinden. Peste 41.000 de persoane au rămas fără electricitate în sudul țării. Locuitorii din Liège au fost îndemnați să-și părăsească casele sau, dacă nu pot, să se mute la etaj. Un baraj din orașul Maaseik, provincia Limburg, e pe punctul de a ceda. Ca urmare, șase localități au fost evacuate. Pompierii italieni au intervenit și au salvat 40 de persoane care rămăseseră blocate în casele lor și într-un azil de bătrâni din zona Tillf, la sud de Liège, Belgia. "Devastator, o catastrofă. Aceste inundații sunt printre cele mai grave pe care țara le-a cunoscut vreodată: este o situație fără precedent", a declarat de premierul belgian Alexander De Croo în timpul unei conferințe de presă.

„Situația rămâne critică - a adăugat el - Suntem cu toții șocați de ceea ce s-a întâmplat și marți 20 iulie va fi declarată zi de doliu național”. De Croo a subliniat apoi că „prioritatea este salvarea oamenilor”. De ieri, peste 150 de salvatori au ajuns în Belgia pentru a ajuta autoritățile țării. Cele trei țări au pus la dispoziție bărci și elicoptere pentru operațiuni de salvare în condiții extreme. „Suntem gata să ajutăm toate țările afectate”, a anunțat și Comisia Europeană pe Twitter.

Situația devine disperată și în Olanda

În Olanda, apele au provocat ruperea unui baraj pe canalul Juliana, lângă Meerssen, în provincia Limburg. Populația a fost avertizată să „părăsească” zona și să caute un loc sigur unde să se refugieze ". Mii de oameni au fost nevoiți să-și abandoneze casele din sudul țării, unde fluviul Meuse ar putea provoca inundații. Vineri dimineață, Meuse a atins un debit de peste 3.300 de metri cubi pe secundă. Un adevărat record, potrivit Rijkswaterstaat.

Două districte din Maastricht au fost, de asemenea, evacuate în ultimele 24 de ore. Aproximativ 350 de persoane sunt găzduite temporar în sălile de sport. Ieri, regele William Alexander și regina Maxima au vizitat orașul Valkenburg, din Limburg, care a fost lovit de inundații puternice. Premierul olandez Mark Rutte a convocat o reuniune de urgență a guvernului înainte de a pleca spre această provincie. Spitalul Vie Curi, situat pe malurile Meusei din Venlo, a fost complet evacuat în așteptarea posibilelor inundații, notează RAI News.