Furtuna in munti

Furtuna in munti

Rupere de nori pe Valea Prahovei intre Sinaia si Busteni. A plouat torential, pe alocuri cu grindina, precipitatiile depasind 70 de litri pe metrul patrat intr-un interval foarte scurt, de numai o jumatate de ora.

Zeci de locuinte si de gospodarii au fost inundate, cea mai grava situatie fiind in cartierul Platou - Izvor din Sinaia unde apa a depasit o jumatate de metru.

Ploaia torentiala, cu descarcari electrice, i-a speriat de moarte vineri noaptea pe locuitorii din Sinaia. La un moment dat, precipitatiile abundente au fost insotite de grindina de marimea unui ou de porumbel.

Localnicii din cartierul Platou - Izvor din Sinaia nu au asteptat venirea autoritatilor si s-au mobilizat rapid. Ei si-au scos apa din case cu motopompele si au realizat diguri de protectie cu saci de nisip, dar si rigole pentru scurgerea apei.

„A inceput sa ploua foarte tare cu bucati mari de grindina, apoi au venit suvoaiele de pe strada. Apa masura peste jumatate de metru. Ultima patanie ca asta am avut-o pe 23 martie cand pompierii ne-au adus niste saci cu nisip si asa au ramas pana acum. Nu stim ce o sa facem cu mobila si dusumeaua care s-a umflat de apa”, povesteste Vlad Suhetchi, localnic.

Apa care a intrat in case a deteriorat rapid mobilierul si aparatele electrocasnice, spre disperarea localnicilor. La fata locului au sosit si pompierii militari din Sinaia, care au incercat sa limiteze proportiile dezastrului. Oamenii spun ca pagubele provocate de furtuna si viitura sunt mari. 

„A fost potop, stratul de grindina cazuta avea peste zece centimetri inaltime. Iar curentul s-a oprit, si acum suntem in bezna” adauga Serban Constantin. Localnicii sustin ca o posibila cauza a torentilor veniti din Bucegi cu putere din ce in ce mai mare in ultimul timp ar putea fi si defrisarile de padure din amonte de cartierul lor si spun ca se vor adresa autoritatilor locale pentru controlarea si limitarea taierilor de padure.

Marius Postelnicescu, directorul Administratiei Nationale „Apele Romane”, a anuntat ca avertizarea cu cod portocaliu este valabila pana in aceasta seara. Se pastreaza pericolul de inundatii si exista in continuare riscul unor viituri pentru noua judete: Alba, Arges, Bihor, Caras-Severin, Cluj, Gorj, Hunedoara, Mehedinti si Valcea.

Ne puteți urmări și pe Google News