Furtună în Mediterana. Turcia anunță manevre rusești în zonele tensionate

epa08626674 NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks to the media upon his arrival at a meeting of European Union member states defence ministers, in Berlin, Germany, 26 August 2020. The meeting, which is taking place as part of Germany's head of the rotating presidency of the European Council, is the first such meeting taking place with participants in person since begin of the coronavirus pandemic. EPA/SEAN GALLUP / POOL

Ankara a anunțat manevre navale rusești care implică trageri cu muniție reală în estul și vestul Ciprului.

La 3 septembrie, secretarul general NATO Jens Stoltenberg a indicat că Grecia și Turcia au fost de acord să „înceapă discuții tehnice” sub egida Alianței pentru a reduce tensiunile din estul Mediteranei.

Tensiunile au crescut de când Ankara și-a trimis, sub escortă militară, nava sa de cercetare seismică Oruç Reis într-o zonă maritimă  țunând de platforma continentală greacă.

Și asta, după ce Atena și Cairo au semnat un acord privind frontierele lor maritime respective, ignorându-l pe cel semnat de autoritățile turce cu guvernul libian de unitate națională. (GNA). Miza este exploatarea rezervelor de gaze natural din estul Mediteranei.

„După discuțiile mele cu liderii greci și turci, cei doi aliați au convenit să înceapă discuții tehnice la NATO pentru a stabili mecanisme militare de dezescaladare pentru a reduce riscul de incidente și accidente în estul Mediteranei”, a scris Stoltenberg pe Twitter.

„Grecia și Turcia sunt aliați valoroși, iar NATO este o platformă importantă pentru consultări cu privire la toate problemele care afectează securitatea noastră comună”, a adăugat el.

Dacă, într-un comunicat de presă publicat în seara de 3 septembrie, ministerul turc de Externe a spus că susține inițiativa lui Jens Stoltenberg, Atena a negat orice discuție cu Ankara.

„Informațiile care au ieșit la iveală despre presupuse discuții tehnice la NATO nu corespund realității”, a comunicat diplomația greacă.

„Am păstrat intenția secretarului general al NATO de a lucra la stabilirea mecanismelor de dezescaladare (…) Cu toate acestea, ea va avea loc numai cu retragerea imediată a tuturor navelor turcești din platoul continental grec”, a insistat Ankara.

La 4 septembrie, ministrul turc al afacerilor Externe, Mevlut Cavusoglu, a atacat Grecia și Franța, insistând totodată asupra importanței NATO.

„Cel care minte nu este secretarul general al NATO, ci Grecia. Aceasta demonstrează adevărata față a Greciei (…) Această țară nu este pentru dialog ”, a reacționat astfel șeful diplomației turcești cu privire la comunicatul de presă lansat cu o zi înainte de Atena.

În ceea ce privește Franței,  Cavusoglu a acuzat-o că „încurajează” Grecia. „Îl sfătuim să abandoneze această atitudine isterică, care este inutilă. Facem parte din NATO ”, a spus el.

Și să insiste: „Franța ar trebui să vină să discute cu noi despre cum să lucrăm împreună. O astfel de atitudine ar aduce beneficii tuturor”.

Cu toate acestea, Turcia a emis două noi notificări maritime pentru a anunța că Rusia intenționează să desfășoare două exerciții navale , care implică folosirea de muniție reală,  în estul Mediteranei, tocmai în regiunea în care operează navele de cercetare seismică turcești. munca.

Primul este programat să aibă loc în perioada 8 septembrie - 22 septembrie în vestul Ciprului, iar al doilea va avea loc în perioada 17-25 septembrie, în nord-estul insulei.

De aici și întrebarea: de ce a anunțat Turcia, membru al NATO, organizarea manevrelor navale rusești într-o regiune contestată?

Unii au considerat că este un sprijin implicit din partea Moscovei pentru revendicările turcești din zonă..

Ambasada Rusiei la Atena a emis o declarație oferind explicații.

„Rusia desfășoară în mod regulat exerciții militare în Mediterana de Est, întotdeauna cu respectarea deplină a regulilor dreptului internațional. În cazul exercițiilor navale, Serviciul Mondial de Avertizare a Navigației (WWNWS) primește o notificare în timp ce pentru manevrele aeriene o procedură bilaterală este urmată. Aceasta este practica obișnuită ”, au spus grecii.

Mările și oceanele sunt împărțite în 21 de zone de navigație, numite NAVAREA (zone de navigație), pentru care diferite state sunt responsabile pentru avertismentele de navigație. Cea care acoperă Marea Mediterană și Marea Neagră (NAVAREA III) intră în responsabilitatea Spaniei.

Or,  a argumentat Kyriakos Kousios, purtătorul de cuvânt al guvernului cipriot, „toată lumea știe că de mulți ani Rusia se adresează Ciprului în cazul emiterii de notificări pentru exerciții în zona de navigare III (NAVAREA III) ”.

Mai ales atunci când trebuie să rămână în zona de responsabilitate cipriotă.

Cu toate acestea,  potrivit cotidianului Cyprus Mail , de ceva timp Moscova se adresează mai întâi centrului din Spania pentru a-și notifica manevrele militare din zonă. Și apoi depinde de acesta din urmă să emită o notificare. Ceea ce a și făcut pentru cele două exerciții navale care urmează aă aibă loc în apropiere de Cipru.

În sine, acest lucru nu scurtcircuitează Cipru, deoarece, în cele din urmă, rezultatul este același: autorizația va veni din Nicosia”, au declarat surse pentru ziarul cipriot.

Mai mult, autoritățile insulare s-au grăbit să transmită două notificări pentru a anunța cele două exerciții rusești.

A priori, pentru a-și anunța exercițiile navale în estul Mediteranei, Rusia ar favoriza de acum înainte Spania, mai degrabă decât Cipru, pentru a nu fi atrasă în disputa dintre Nicosia și Ankara. În schimb, în ​​ceea ce privește exercițiile aeriene, Moscova continuă să caute permisele necesare direct de la autoritățile cipriote.

Oricum, purtătorul de cuvânt al guvernului grec, Stelios Petsas, a declarat că exercițiile rusești vor fi „monitorizate de toate țările din regiune, precum și de aliații și partenerii noștri din NATO din cadrul Uniunii Europene. Ceea ce exclude Turcia.