Deşi a dispărut de vara trecută, conducerea Muzeului „Iulian Antonescu“ a trecut sub tăcere incidentul.
O sabie de bronz, care datează din secolul al IX-lea î.H., a fost furată de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ din Bacău. Deşi exponatul a dispărut încă de vara trecută, incidentul a fost trecut sub tăcere atât de conducerea muzeului, cât şi de reprezentanţii Poliţiei Bacău. „Sabia a fost furată anul trecut în luna august. Noi ne-am dat seama abia după câteva zile. Nu ştim exact ziua când sabia a dispărut. Ştim doar că ne-am trezit că nu mai este în muzeu“, mărturiseşte Silvia Iacobescu, directorul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu“.
Astfel, în ziua când muzeografii au observat lipsa sabiei din incinta muzeului se efectua un control de rutină, la care au participat ofiţeri de poliţie din cadrul Departamentului de Patrimoniu. „Eu eram cu un subinspector de poliţie prin muzeu, la etajul unu. Când am ajuns în dreptul exponatelor din prima Epocă a Fierului am văzut că sabia nu mai e“, îşi aminteşte directoarea Silvia Iacobescu. „Nu am vrut să alertăm poliţia“
Muzeografii care aveau în grijă zona de unde era expusă sabia cu pricina afirmă că au remarcat lipsa exponatului cu câteva minute înainte de sosirea ofiţerului de poliţie, dar că nu au spus nimic. „Înainte să anunţăm poliţia, am decis să facem o anchetă internă. Am crezut că sabia e luată pentru cercetare sau pentru restaurare. Era posibil să fie o glumă proastă a vreunui coleg. Nu am vrut să alertăm poliţia“, susţine Mihaela Amalanci, conservator al muzeului, cea care avea în grijă zona de unde a fost furat exponatul. Pe de altă parte, muzeografii susţin că, în perioada când a fost furată sabia, nu au funcţionat camerele de supraveghere din cauza fluctuaţiei de curent electric. „Când am vrut să vedem cine a furat, ne-am trezit că acele camere nu au înregistrat nimic“, adaugă directoarea Silvia Iacobescu. În 1970 a fost evaluată la 1.500 de lei În ceea ce priveşte valoarea sabiei furate, conducerea muzeului susţine că este greu de stabilit. Cu toate acestea, în inventarul instituţiei sabia apare ca având o valoare de 1.500 de lei, sumă stabilită în 1970, atunci când a ajuns la Bacău. „Noi nu putem evalua exponatele altfel decât au fost evaluate în momentul când au fost aduse la muzeu. Are o valoare istorică şi aceasta nu se măsoară în bani“, consideră Silvia Iacobescu. Directoarea muzeului a mai adăugat că şapte angajaţi au primit sancţiuni cu reţineri din salariu între cinci şi zece la sută pe timp de trei luni. Reprezentanţii Poliţiei Bacău afirmă că nu se ştie când a fost furată sabia, dar că sesizarea a fost făcută anul trecut, la mijlocul lunii august. „Nu sunt urme de efracţie, iar ancheta este încă în desfăşurare“, susţine subinspectorul Gabriel Ştefănescu.
ISTORIC
A aparţinut unui războinic din Epoca Fierului
Sabia de bronz a fost descoperită în 1970, în satul Marvila din sud-estul judeţului, şi datează din secolul al IX-lea î.H. Specialiştii în domeniu afirmă că aceasta ar fi aparţinut unui conducător de formaţiune tribală sau unui războinic din prima Epocă a Fierului. În urma restaurării, sabia a fost acoperită cu o patină de culoare verde închis. Pe întreaga suprafaţă a mânerului în formă de cupă erau gravate diferite motive curbe, liniare şi rectilinii. Sabia avea o lungime de 585 de milimetri şi o greutate de 780 de grame.