Furtul secolului din Republica Moldova. Raportul Kroll îl indică drept beneficiar pe Ilan Shor

Președintele Parlamentului de la Chișinău a publicat ieri, pe blogul său, o copie a Raportului Kroll cu privire la dispariția misterioasă, numită de mass-media Furtul Secolului, a unor importante sume de bani din trei bănci din Republica Moldova.

Andrian Candu a explicat, pe blogul său, decizia de a publica acest document, invocând faptul că dezbaterea cu privire la acest subiect a căpătat accente false. "Deja am văzut aşa zişii formatori de opinie ai unui partid, care se lansează în supoziţii şi minciuni cu o maxima laşitate. (...) Ca politician, consider că opinia publică trebuie să aibă acces la acest document, plătit din banii cetăţenilor, să-l analizeze şi să înţeleagă mai bine ce s-a întâmplat în ultimii ani la BEM. (...) situaţia din Moldova şi responsabilitatea noastră faţă de a fi transparenţi cu cetăţenii, ne obligă să ne adaptăm deciziile la realităţile momentului şi la nevoia de a fi cât mai transparenţi pe un subiect care necesita clarificări cat mai urgente şi acţiuni decisive pentru recuperarea prejudiciului şi pedepsirea vinovaţilor", notează Candu pe blogul său.

Potrivit documentului, principalul beneficiar al tranzacțiilor bancare dubioasear fi omul de afaceri Ilan Shor.

„Între 2012 și 31 octombrie 2014, expunerea companiilor considerate parte a Grupului Shor a crescut dramatic de la 1,1 miliarde de lei la 8 miliarde de lei. La început, aceasta părea a fi activitate legitimă de creditare, iar, în timp, a devenit caracterizată de tranzacții complexe în cadrul căror fondurile de împrumut treceau de la o bancă la alta, de la o entitate la alta, prin intermediul unor entități străine ce foloseau conturi bancare letone. Structura tranzacțiilor în ansamblu a fost proiectată în încercarea de masca intenționat adevărata natură a activității de împrumut și a maximiza creditul disponibil. Profilul general al acestor contractanți de împrumuturi nu era tipic pentru tranzacțiile comerciale normale și nivelul de conectare dintre aceste entități demonstrează efortul de a ascunde expunerea reală a băncilor”, se arată în raportul citat de EVZ Moldova.

În total, în urma unor tranzacții foarte complexe între cele trei bănci, cu implicarea unor firme afiliate grupului Shor, ale mai multor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong, doar între 24 și 26 noiembrie 2014, Banca Socială a transferat către cinci companii necunoscute din Moldova o sumă de 13,5 miliarde de lei. Ulterior, aceste firme au transmis banii pe conturile din Letonia ale unor companii offshore înregistrate în Marea Britanie și Hong Kong.

În raportul Kroll se menționează că în toată această schemă s-a acționat concertat și că s-a urmărit doar beneficiul firmelor asociate grupului Shor, în detrimentul celor trei bănci. Pe 30 noiembrie 2014, atunci când BNM a impus administrație specială la cele 3 bănci, datoriile lor ajungeau la un total de 18 miliarde de lei, se arată în raport.