ANRE: Furnizorii nu pot fi obligați să livreze energie la preț impus

Furnizorii de electricitate nu pot fi obligați să furnizeze energie către clienții casnici la cel mai mic preț din ofertele lor concurențiale. Oficialii ANRE susțin că impunerea unei astfel de măsuri este ilegală.

Furnizorii de electricitate nu pot fi obligați să livreze energie la cel mai mic preț. O astfel de măsură este ilegală și încalcă normele europene.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), nu vede cu ochi buni o astfel de măsură.

„Cu ocazia multiplelor presiuni la care a fost supusă autoritatea la sfârşitul lunii decembrie şi începutul lunii ianuarie când ni se solicita ca aceşti furnizori să îi încadreze pe cei 5,7 - 5,8 milioane de consumatori casnici din piaţa reglementată la cele mai mici preţuri din portofoliul lor de oferte, aş vrea să precizez că, din punctul nostru de vedere, ar fi fost şi este ilegal”, a declarant oficialul ANRE.

Potrivit spuselor sale, astfel s-ar încălca reglementările europene privind piața internă de energie electrică. Este vorba despre Regulamentul 943 al UE și Directiva 944 care trebuia transpusă în practică până la finalul lui 2020

„Aceste două acte normative prevăd foarte clar că preţurile trebuie formate de cerere şi ofertă. Nici un Guvern, Parlament sau autoritate de reglementare nu are dreptul să intervină asupra preţurilor. Statele iau măsuri pentru a exista concurenţă în piaţă", a arătat oficialul ANRE.

Furnizorii nu pot fi obligați să livreze la preț impus

Nagy-Bege a precizat că intervenția pe piața liberă printr-o ordonanță de urgență sau ordin ANRE nu ar fi indicată. Acest lucru avea drept consecință scumpirea energiei pentru consumatorii aflați deja pe piața liberă.

„A obliga un număr de furnizori să asigure energie ieftină pentru 5,7 milioane clienţi, pe lângă faptul că e foarte greu de realizat, dar presupunând că este posibil, creează pierderi financiare foarte mari pentru furnizori. Pierderi care ar trebui recuperate de la celelalte categorii de consumatori. Acest lucru ar fi dus la o creștere de preţ pentru ceilalţi casnici, 3 milioane, care sunt deja în piaţa concurenţială”, a subliniat vicepreşedintele ANRE.

Soluția ANRE a fost ca tranziția pentru consumatorii din zona reglementată spre piața liberă să fie de șase luni.

„Noi am oferit o perioadă de tranziţie pentru consumatorii casnici până la 1 iulie 2021. Până la această data vor primi noi oferte şi informaţii de la furnizori. După 1 iulie, ei vor avea oricând posibilitatea să treacă în piaţa concurenţială. Nu pierde nimeni nici un tren, nu există nici un termen până la care cineva trebuie să-şi schimbe contractul. Acest lucru poate fi făcut oricând”, a completat responsabilul ANRE.

Virgil Popescu a propus ca furnizorii să livreze energie la preț impus

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a propus ca furnizorii să ofere clienților casnici, cea mai bună ofertă portofoliul lor. Acest lucru ar trebui să se întâmple până la 30 iunie, când consumatorii din piața reglementată vor trebui să treacă la un abonament concurențial.

Furnizorii s-au angajat benevol să factureze la cel mai bun preţ pe care îl au pentru ofertele fără abonament.