Evenimentul Zilei > Economie > Furnizorii de energie continuă să facă speculă pe piață, românii sunt direct afectați
Furnizorii de energie continuă să facă speculă pe piață, românii sunt direct afectați

Furnizorii de energie continuă să facă speculă pe piață, românii sunt direct afectați

Sunt în continuare probleme pe piața energiei, și după liberalizare, după cum a remarcat ministrul Virgil Popescu. Românii sunt afectați de aceste strategii.

Virgil Popescu, ministrul Energiei, a avertizat, miercuri, că unii furnizori de energie au un comportament ce ține de speculă și are duce la creşterea preţului, resimțit de clienți. ANRE trebuie să intervină astfel încât piața energiei să fie „liberă, dar nu sălbatică”.

Furnizorii de energie continuă să facă speculă pe piață, românii sunt afecțati

„Prețul contractelor încheiate anul trecut pentru achiziție de energie electrică pentru anul acesta este la fel ca prețul din 2020 care s-a achiziționat în 2019 și tot așa. Nu a crescut prețul. Dacă un furnizor şi-ar fi achiziţionat anul trecut, pentru portofoliul de clienţi casnici pe care îl avea, energia pentru anul 2021, știind, încă de la 1 ianuarie 2020 că la 1 ianuarie 2021 piața se va liberaliza.

Or, noi ne-am trezit, uitându-ne în piață şi discutând cu furnizorii, că foarte puțina energie a fost vândută către furnizori pe contracte pe un an de zile. Furnizorii – foarte puţini au cumpărat, alţii deloc, iar energia a fost vândută către traderi, pentru că producătorii trebuiau să-și vândă energia”, a afirmat ministrul Virgil Popescu la Digi 24.

Explicațiile date de Virgil Popescu, ministrul Energiei

„Or, dacă tu, furnizor, nu ai avut grijă să-ți iei energia în anul 2020 pentru 2021, știind că se liberalizează, ai portofoliu mare de clienți, şi vii şi spui în cursul anului acesta că nu ai curent, cumperi de pe piaţa zilei următoare, când anul acesta, fiind o cerere mare de energie și de gaz, preţul este mai mare, înseamnă că nu ai avut un comportament normal, ai avut un comportament speculativ, așteptând ca până la sfârșitul anului să se întâmple ceva.

Pentru că și din piața reglementată, tot furnizorii au avut de câștigat. Au avut un preț mic la achiziție de la producători, iar românul a plătit același preț”, a mai precizat Virgil Popescu, care a continuat pe aceeași temă.

„Acest lucru nu este o piață liberă normală”

„Furnizorii nu s-au obişnuit cu piaţa liberă, nu s-au obişnuit că piaţa liberă are reguli şi acționează în continuare speculativ. Sunt furnizori care vând energie electrică fără să o aibă, achiziționată de către client, și acum încep să rezilieze contractele pentru că au un anumit preț negociat, dar prețul pe piața zilei următoare e mai mare. Acest lucru nu este o piață liberă normală. Cred că trebuie să impunem niște reguli aici.”