Chirurgul originar din Sibiu luptă în fiecare zi pentru a oferi posibilitatea cât mai multor pacienți români să se trateze în țară. Astfel, conferențiarul Victor Costache a expus public cele mai tulburătoare metode de căpușare a sistemului medical: „Situația este sumbră. Dacă s-au schimbat unele lucruri în domeniul decontării operației la adulți, la copii tot suntem la stadiul de zeci de memorii, deși diferența este de la cer la pământ. Dacă un astfel de caz se poate rezolva cu 8-9.000 de euro într- un spital privat din România, statul va plăti peste peste 30.000 de euro pentru a rezolva același caz într-o clinică din străinătate”, spune doctorul, explicând că România plătește pentru servicii medicale private prin formularul E112, dar nu deconteză unui spital privat din țară aceleași servicii.

„În plus, a apărut un sistem paralel, fundații lacrimogene care strâng bani pentru cazuri punctuale, pentru a plăti pe bani mulți cazuri în strinătate. Aceste cazuri, multe dintre ele, pot fi rezolvate în spitalul nostru (n.r. privat), dar fundațiile preferă să rezolve în clinicile din afară datorită retro-comisioanelor care se percep și contractelor de trimițător”, explică conf.dr. Victor Costache

Asta duce, spune medicul, într-o emisiune online, la acumularea de „datorii record, de la an la an”, pentru CNAS: „Numai anul trecut a fost undeva la 230 de milioane de euro, cazuri pe care noi le plătim spitalelor – noi, pentru că de fapt nu sunt banii Casei de Sănătate, sunt banii noștri, ai asiguraților, care sunt irosiți inutil în deconturi către spitale din Occident. Haideți să ne gândim ce fac vecinii – nu?! – că e bine să avem și un termen de comparație. Poate asta e firesc, poate asta e natural? Nu! Nu este natural! Numai noi, românii, suntem în această situație aberantă. Bulgarii, anul trecut, au decontat 180.000 de euro la clinicile din afară, nu 230 de milioane ca românii! Fiindcă bulgarii și-au liberalizat sistemul sanitar, au dat drumul la sistemul de asigurări de sănătate privat, decontează intervențiile, banul urmează pacientul, bupă principiul Bismarckian, și lucrurile s-au regularizat de la sine”, a conchis specialistul.