O echipă de cercetători scoţieni care au făcut măsurători de-a lungul a 85 de călătorii cu maşina au raportat faptul că în urma măsurătorilor s-au depăşit cu mult limitele stabilite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, nivelul fiind mai ridicat chiar decât cel înregistrat în baruri. Cu ajutorul unui dispozitiv plasat în spatele maşinii, cercetătorii au analizat calitatea aerului în timpul unor călătorii care au durat între 10 minute şi o oră.
“Este evident că efectele fumatului asupra copiilor sunt grave şi în condiţiile în care există ventilaţie. Credem că legea ar trebui să interzică clar fumatul în maşini în care sunt copii. În termeni de drepturi civile intrăm într-o zonă delicată. Pentru cei mai mulţi oameni maşina este un loc privat. Dacă interzici fumatul în maşini în care sunt copii, următorul pas logic este să interzici părintelui să fumeze în casă. Părinţii trebuie lăsaţi să îşi folosească simţul măsurii, iar de cele mai multe ori o fac”, comentează autorii studiului.
De ce sunt copiii mai vulnerabili
Copiii sunt expuşi riscurilor celor mai mari din cauza fumatului în maşină pentru că ei respiră mai repede, au un sistem imunitar mai puţin dezvoltat şi nu pot evita expunerea la fumatul pasiv, a avertizat medicul Sean Semple, de la Universitatea din Aberdeen.
Prof. John Britton, preşedintele de la Royal College of Physicians Tobacco Advisory Group, este de părere că este nevoie de interzicerea fumatului pentru a proteja copiii. El estimează că  în fiecare an fumatul pasiv cauzează 20.000 de cazuri de infecţii respiratorii, 200 de cazuri de meningită bacteriană şi 40 de morţi subite la bebeluşi numai în Marea Britanie.
Şi British Medical Association recomandă interzicerea fumatului în maşină.