Senatul României a interzis complet fumatul în localuri, restaurante şi alte spaţii închise

Senatul României a interzis complet fumatul în localuri, restaurante şi alte spaţii închise

Patronii de baruri şi restaurant vor putea spune adio clienţilor fumători sau vor fi nevoiţi să deschidă localuri dedicate exclusiv practicanţilor acestui viciu. Senatorii au adoptat astăzi propunerea legislativă care prevede interzicerea completă a fumatului în spaţii publice închise, instituţii, restaurante şi baruri. Iniţiat de deputatul PSD Manuela Mitrea, proiectul propune ca fumatul să fie interzis complet în spaţiile închise, iar pe terase va putea fi în continuare permis atât timp cât spaţiul este delimitat de un perete.

Senatorii  au lăsat însă o portiță deschisă  de scăpare  fanilor acestui obicei.  Ei au adoptat varianta amendată la Comisia pentru sănătate, în fapt propunerea senatorului PDL Tudor Udriştoiu, un fumător înrăit, prin care fumatul este permis totuși în localuri destinate exclusiv fumătorilor de peste 18 ani. Prevederea oferă patronilor posibilitatea de a alege cui doresc să-și ofere exclusiv serviciile: fumătorilor sau celor care nu iubesc nici țigara, nici fumul provocat de consumul acestei plante. Propunerea legislativă mai prevede interzicerea fumatului în toate spaţiile publice închise, inclusiv spaţiile închise de la locul de muncă, prin acest termen înţelegându-se "orice spaţiu utilizat în timpul orelor de muncă, inclusiv maşina de serviciu, ambulanţa, taxiul". De asemenea, fumatul este interzis în mijloacele de transport în comun, la locurile de joacă pentru copii, singura excepţie fiind celulele pentru deţinuţi din închisorile de maximă siguranţă. Udriștoiu: Daţi-ne voie să stăm în mizeria noastră şi în fum Parlamentarii fideli acestui obicei au încercat, de altfel, să-şi convingă colegii să fie lăsaţi să-şi exercite dreptul de a-şi afuma plămânii după bunul lor plac.

"Nu credeţi că ar fi mai bine să închidem fabricile de tutun, care fac atâta rău populaţiei? Repet, cea mai bună şi curată restricţie este închiderea fabricilor de tutun, izolarea fumătorilor în ceva spaţii închise de adevăratelea până când nu mai fumează, eventual cu nişte pedepse ceva. (...) Asta este o discriminare, plec de la premisa că înţeleg foarte clar grijile nefumătorilor, care văzând fumul ăla – din care eu am avut grijă să reţin tot ce era nociv, iese doar aşa o nimica toată – dar daţi-ne voie şi nouă să avem nişte locuri unde să ne putem duce, unde să nu intre decât dacă vor nefumătorii, iar nefumătorii să stea acolo unde este aer curat, lângă maşinile noastre minunate, alea de scot fum negru. Daţi-ne şi nouă voie la viaţă să stăm în mizeria noastră şi în fum şi să murim mai tineri, cum scrie pe pachetele de ţigări", a persiflat-o senatorul PDL Tudor Udriştoiu pe iniţiatoarea proiectului.

"Azi interzicem fumatul, mâine interzicem votatul", i-a ţinut hangul Georgică Severin, fost coleg de partid al senatorului, reconvertit la social-democraţie.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Fumatul nu este un drept, dar sănătatea este însă un drept" a replicat pesedistul Tius Corlăţean. "Dictatura" lui Diaconu: Amenzi pentru fumat ca în Singapore Mai pragmatic, senatorul PSD Alexandru Mazăre a avertizat asistenţa asupra consecinţelor naegtive pe care această interdicţie le-ar putea avea asupra turismului.

"Ca întotdeauna noi suntem mai catolici decât Papa, vrem să dezvoltăm turismul şi noi vorbim de interdicţii, interdicţii, interdicţii. (...) Din punct de vedere al industriei turistice este un lucru care ne va afecta profund în sens negativ", a spus Mazăre. "Turismul în general se face pentru aerul curat, dacă nu mă înşel eu, poate greşesc. Bun, la Singapore, că veni vorba, unde ne-am dori cu toţii să ne facem concediile, nu se fumează nicăieri, iar dacă arunci o hârtie pe jos e amendă de 10.000 de dolari. Vă place. Eh, o astfel de dictatură îmi doresc şi eu", a venit liberalul Mircea Diaconu în ajutorul iniţiativei. Manuela Mitrea a subliniat că interzicerea totală a fumatului în locurile publice a produs deja efecte pozitive acolo unde a fost adoptată o astfel de lege,  fiind prevenită apariţia şi agravarea multor boli, a îmbolnăvirii copiilor şi tinerilor, în timp ce starea de sănătate a angajaţilora fost ameliorată, fără a produce efecte economice negative.

Ea a mai amintit că fumatul pasiv provoacă decese premature şi pierderi economice, este o încălcare a principiilor constituţionale privind sănătatea şi un loc de muncă sănătos. Sunteţi de acord cu decizia luată de senatorii din Parlamentul României? CITIŢI ŞI:

  • Fumatul în spaţii publice, interzis. Tu ce părere ai?
  • Fumătorii tineri dau peste cap statisticile
  • Un sfert dintre români fumează. Află în ce zonă sunt cei mai mari fumători ai țării