Țigările se scumpesc de luni, 16 august 2021, iar românii care fumează vor fi nevoiți să plătească mai mulți bani pentru un singur pachet.
O veste proastă, de data aceasta, o primesc fumătorii din România. Țigările se scumpesc de luni, 16 august 2021.
Cel mai mare producător de țigarete anunță că prețul va crește cu 50 de bani pentru fiecare pachet. În zilele următoare este de așteptat ca și ceilalți producători de pe piață să anunțe majorarea tarifelor. Amimentele, de asemenea, se vor scumpi deoarece inflaţia este de 4,4%.
Directivă europeană: Un pachet de țigări trebuie să fie la un preț similar în toată Uniunea Europeană
„De exemplu, dacă astăzi ați cumpărat un pachet de țigări cu 22 de lei, începând de mâine veți cumpăra același pachet de țigări cu 22,5 lei. Sigur, dacă pachetul de țigări face parte din oferta pe care producătorul o oferă. Pentru un fumător care consumă un pachet de țigări pe zi această scumpire reprezintă 15 lei lunar dați în plus pe țigări sau 180 de lei pe an”, anunţă Antena 3.
Potrivit datelor INS, prețul unui pachet de țigări a crescut cu 5% în ultimul an, iar motivul este o directivă europeană care prevede ca prețul unui pachet de țigări să fie la un nivel similar în toată Uniunea Europeană.
Se așteaptă ca și ceilalți producători locali de țigări să anunțe scumpiri.
Consumul de țigări este destul de ridicat în România
Consumul de tutun este ridicat în România, cu aproape 5 milioane de adulți fumători de produse din tutun. Prevalența fumatului în rândul bărbaților este de 37,4%, comparativ cu 16,7% în rândul femeilor. Aproape toți fumătorii consumă țigări fabricate, marea majoritate fumează zilnic.
Un număr semnificativ de tineri români încep consumul de tutun sub o formă sau alta, 12,2% dintre băieți și 10,1% dintre fetele cu vârste între 13-15 ani. Ratele fumatului diferă între diverse grupuri socio-economice și demografice.
Numai în 2010, 42.800 de români au decedat prematur din cauza bolilor cauzate de fumat. 23,8% din decesele la bărbați și 8,2% decesele la femei în 2010 au fost cauzate de tutun.
Preţurile în România au crescut chiar şi cu 25%
În ultima perioadă, România a suferit creșteri mari la alimente și facturi, iar ceea ce am simţit cu toţii este acum confirmat şi de date oficiale: cel mai nou raport al Institutului Naţional de Statistică arată că rata inflaţiei a ajuns la 5 la sută. În ultimul an, preţurile au crescut chiar şi cu 25 de procente.
Energia electrică se află pe primul loc în topul scumpirilor. Alimentele s-au scumpit, de aemenea, în medie cu 4-5%. Plătim mai mult pentru ulei cu 18%, dar şi pentru brânzeturi şi pâine. Iar mărfurile nealimentare s-au scumpit şi ele cu 7%.
Pentru energie electrică preţurile au crescut cu 25 de procente, pentru gaze plătim mai mult cu 20%. Şi combustibilii sunt mai scumpi cu 13% şi serviciile poştale cu 5%. S-au ieftinit în schimb biletele de avion cu 23%.
Vor continua scumpirile. BNR estimează că până la sfârşitul anului, rata inflaţiei va ajunge până la 5,6%
„Preţurile de consum în luna iulie 2021 comparativ cu luna iunie 2021 au crescut cu 1%. Rata inflaţiei de la începutul anului (iulie 2021 comparativ cu decembrie 2020) este 4,4%. Rata anuală a inflaţiei în luna iulie 2021 comparativ cu luna iulie 2020 este 5%. Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (august 2020 – iulie 2021) faţă de precedentele 12 luni (gust 2019 – iulie 2020) este 3,1%”, arată datele INS.