Fuga spre micile oraşe

Fuga spre micile oraşe

OPŢIUNE.Mutarea într-un oraş mic din Romånia, situat în apropierea centrelor care asigură oferte convenabile de muncă, reprezintă o soluţie pentru evadarea din metropolele aglomerate şi poluate. Ce cåştigi şi ce pierzi atunci cånd iei o asemenea decizie?

Preţurile proprietăţilor imobiliare din marile oraşe au ajuns la niveluri absurde, stresul provocat de aglomeraţie şi poluare a devenit insuportabil, iar problemele provocate de infrastructura depăşită par că se prelungesc la infinit.

„Oraşul ăsta mi-a mâncat viaţa!“ este fraza pe care au rostit-o cel puţin o dată, măcar în gând, mulţi dintre „prizonierii“ marilor centre urbane. Aici se fac însă banii, aici apar mii de locuri de muncă şi întâlneşti numeroase oportunităţi de carieră.

În apropierea unor centre urbane aglomerate din România există oraşe mici, atractive, ideale mai ales pentru familiile care doresc să-şi crească în condiţii mai bune copiii. Opţiunea mutării nu este uşoară şi implică anumite eforturi şi sacrificii, însă, din punct de vedere financiar şi al calităţii vieţii, ea devine avantajoasă în timp. Case mai ieftine, linişte şi aer curat Ce câştigă cei care se mută din Bucureşti, Ploieşti sau Cluj? Linişte, trafic lejer, fără ambuteiaje, aer curat, mai multe spaţii verzi şi locuri de parcare şi de joacă pentru copii, taxiuri disponibile oricând ai nevoie, un stil de viaţă mai sănătos, întrucât toate distanţele pot fi parcurse pe jos ori cu bicicleta.

În oraşele mici se pot cumpăra locuinţe mai spaţioase şi mai ieftine, situate în zone centrale. Cei care vând o proprietate imobiliară în Bucureşti sau Constanţa rămân de regulă şi cu bani suficienţi pentru a cumpăra un automobil, cu care să ajungă în maximum o oră la serviciu.

În plus, mutarea lângă Capitală înseamnă o investiţie imobiliară într-o zonă cu risc seismic mai mic. Taxele locale sunt mai mici, fiind adaptate la veniturile medii ale locuitorilor din comunitatea respectivă. Utilităţile costă mai puţin, iar serviciile, de la cabinetele medicale până la un banal coafor, au preţuri reduse.

Piaţa este mai ieftină şi abundă de produse agroalimentare naturale, autohtone. Problemele cotidiene pot fi rezolvate mai uşor, întrucât distanţele dintre instituţii sunt scurte şi pot fi parcurse uşor.

Într-un oraş mic eşti mai aproape de natură, fiindcă, de regulă, îţi ia mai puţin de 15 minute pentru a ieşi cu maşina din localitate, indiferent de zona în care locuieşti, iar copiii pot merge şi pe jos la şcoală. Oamenii sunt mai comunicativi, îţi faci mai uşor prieteni şi afli repede unde găseşti un doctor bun, o bonă de încredere ori un instalator serios. Dezavantajele oraşului mic Într-un oraş mic trebuie să te aştepţi însă şi la neajunsuri. Unul dintre ele este calitatea mai slabă a serviciilor. Sociologul Alfred Bulai pune această situaţie pe seama migraţiei specialiştilor spre oraşele mari: „La noi, în anii ’90 s-a petrecut un proces invers: profesioniştii au plecat din oraşele mici spre marile centre, calitatea serviciilor a scăzut şi a apărut un efect de domino. Acum este nevoie de timp pentru reconstrucţie şi pentru migrarea altei elite din marile oraşe în cele mici“.

Într-un oraş mic, activitatea economică este redusă, nivelul şomajului este ridicat, administraţia locală are fonduri limitate, iar ritmul de dezvoltare este mai lent. Totodată, posibilităţile de divertisment sunt limitate, iar viaţa culturală este aproape inexistentă, dar acest neajuns poate fi surmontat oricând prin deplasarea spre oraşul mare, care poate asigura tot ceea ce lipseşte în „satelitul“ său.

Pe plan personal, pot apărea dificultăţi legate de plecarea într-un oraş necunoscut, unde toate relaţiile sociale vor fi luate de la zero, precum şi din lipsa unor posibilităţi cu care oraşele mari îşi răsfaţă locuitorii - mall, cinema multiplex, concerte. Decizia e şi mai dificilă dacă în familie există un copil care trebuie mutat de la şcoală. De asemenea, naveta presupune cheltuieli mai mari cu transportul.

Ne puteți urmări și pe Google News