Financial Times: Temeri tot mai mari pentru democraţia din România

Mai întâi a fost Ungaria. Acum există semne îngrijorătoare că democraţia şi statul de drept ar putea derapa într-un alt stat ex-comunist care a aderat la Uniunea Europeană după 2004: vecinul mai mare al Ungariei, România, notează cotidianul Financial Times în ediţia de duminică.

Parlamentul de la Bucureşti a votat, vineri, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, declanşând un referendum privind demiterea şefului statului. Criticii afirmă că motivele suspendării sunt "subţiri", procedura a fost lansată prin mijloace îndoielnice şi pare a face parte din acapararea puterii de către premierul recent instalat, Victor Ponta, şi coaliţia lui, USL, care a călcat în picioare Constituţia.

Oficiali de la Bruxelles şi analişti români fac comparaţii cu modul în care primul ministru ungar, Viktor Orban, şi-a consolidat din 2010 partidul Fidesz la putere. Evenimentele din România se derulează însă cu o viteză ameţitoare, precizează FT. Paşi neconstituţionali Sorin Ioniţă, analist politic al ONG-ului Expert Forum, a afirmat că guvernul "a demolat instituţiile (democratice)". "Ceea ce s-a întâmplat, mai ales în ultima săptămână, înseamnă o serie de paşi, în mod clar neconstituţionali, adoptaţi de executiv, prin ordonanţă de guvern", adaugă el. Expert Forum şi alte organizaţii ale societăţii civile au avertizat asupra unei "Fidesz-izări" a României.

În unele privinţe, situaţia din România este o repetare într-o formă extremă a schimbărilor de guvern văzute în câteva state din Uniunea Europeană în care populaţiile sunt nemulţumite de tăierile bugetare şi de stagnare.

România a pus în aplicare unele dintre cele mai dure măsuri de austeritate din Europa, după încheierea unui acord de împrumut de 20 miliarde de euro cu UE şi FMI, în 2009, inclusiv tăierea temporară cu 25% a salariilor din sectorul public.

Fostul prim-ministru de centru-dreapta Emil Boc a supravieţuit unui număr de zece moţiuni de cenzură înainte de a demisiona după proteste de stradă, în luna ianuarie. După ce un alt guvern de centru-dreapta a fost răsturnat în aprilie, Băsescu a chemat coaliţia de centru-stânga a lui Ponta să guverneze până la alegerile parlamentare din noiembrie. Supermajoritate la viitoarele alegeri Criticii acuză guvernul actual că face tot posibilul pentru a-şi extinde puterile şi a-şi asigura o "supermajoritate" la viitoarele alegeri, stabilind un precedent potenţial periculos. "Odată ce un guvern a făcut acest lucru, ce îl va împiedica pe următorul să procedeze la fel?", se întreabă un om de afaceri român.

Coaliţia lui Ponta afirmă că îl suspendă în mod legitim pe Traian Băsescu, care vine de la centru-dreapta, pentru că acesta şi-a depăşit prerogativele şi s-a amestecat în politica internă. Constituţia României prevede că preşedintele trebuie să fie neutru din punct de vedere politic.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a făcut apel, vineri, la România să respecte statul de drept. Dar, ca şi în cazul Ungaria mai devreme, cel al României dezvăluie mijloacele limitate pe care instituţiile europene le au la dispoziţie pentru a exercita presiuni asupra statelor care deviază de la calea democratică, mai notează sursa citată. Curs minim al monedei naţionale Analiştii sunt de părere că, probabil, România nu-şi poate permite să-şi vadă suspendată actuala linie preventivă de credit de 5 miliarde de euro de la FMI. Aceasta ar putea-o forţa să continue reformele economice convenite.

Nervozitatea investitorilor a adus deja moneda României la un curs minim record faţă de euro. Un om de afaceri local spune că preţurile la lapte, pâine şi carne au crescut, din acest motiv, cu 3-5% de miercuri până vineri. Creşterea inflaţiei în acelaşi ritm nu este ceva ce guvernul îşi poate permite, remarcă acelaşi om de afaceri, în finalul articolului.