FSB vânează cercetători străini în Arctica. Conspirația ghețurilor

Spioni, spioni peste tot. Care încearcă să pună mâna pe resursele naturale ale Rusiei din nordul îndepărtat. Cel puțin așa afirmă șeful poliției ruse de frontieră, generalul Vladimir Kulișov.

Generalul Vladimir Kulișov a subliniat amenințarea crescândă a cercetătorilor străini în Arctica și a militanților pentru drepturile popoarelor autohtone.

Obiectivul acestora este să pună la îndoială statutul juridic și teritorial actual al regiunii arctice și să submineze dezvoltarea resurselor naturale ale Rusiei, a afirmat Vladimir Kulișov.

Într-un lung interviu acordat agenției TASS, Kulishov a lansat un avertisment cu privire la „angajamentele” străine în Arctica.

Potrivit generalului, apele din extremitatea nordică se numără printre regiunile care acum atrag un interes tot mai mare din partea serviciilor de informații străine, precum și din partea forțelor armate străine.

„Mai multe țări străine continuă să conspire pentru a include apele din zona economică exclusivă a Rusiei și zonele platoului continental în zonele lor de interes prioritare”, a spus Kulilov.

Și aceste țări sunt asistate în secret de diferiți actori din societatea civilă, a spus el. Aceasta include susținători străini ai popoarelor indigene din Rusia.

„Sub pretextul protejării drepturilor popoarelor indigene și a mediului marin, diverse organizații internaționale încearcă să restricționeze navigarea pe ruta maritimă a Nordului, să pună la îndoială statutul juridic și teritorial al Arcticii și să submineze dezvoltarea stabilă a resurselor minerale din Rusia”, a explicat generalul.

Cercetarea în Arctica este, de asemenea, o preocupare din ce în ce mai mare, spune Kulișov. „Există o tendință în creștere în rândurile instituțiilor străine de cercetare față de potențialul resurselor mărilor aflate sub jurisdicția rusă, în special în regiunea arctică”, a adăugat el.

Vladimir Kulișov a acordat acest interviu în contextul zilei poliției de Frontieră, joi. Această structură face parte din Serviciul Federal de Securitate (FSB).

FSB are aproximativ 160 000-200 000 de polițiști de frontieră.

În ultimii ani, Serviciul și-a consolidat semnificativ poziția în zona arctică.

În 2016, președintele Putin a semnat un proiect de lege care acordă FSB toate prerogativele pentru aplicarea legilor pe ruta maritimă a Nordului.

De atunci, FSB a luat măsuri autonome împotriva navelor care operează de-a lungul coastei arctice rusești, scrie The Barents Observer.

Potrivit lui Vladimir Kulișov, poliția de frontieră are acum un sistem operațional pentru monitorizarea și analizarea situațiilor din apele arctice rusești.

„Monitorizăm dezvoltarea traseului de transport maritim din nord și asigurăm siguranța transportului maritim de-a lungul acestui coridor important de transport, precum și explorarea și producția de resurse energetice”.

În 2019, patrulele frontaliere au efectuat operațiuni în jurul Novaya Zemlya și în Marea Bering. În total, 70 de cazuri de „încălcare a legilor zonei de frontieră și a reglementărilor de mediu” au fost descoperite în timpul acestor operațiuni, a spus generalul rus.

În același an, un grup de patrulare a traversat ruta Nordului de la Murmansk la Petropavlovsk-Kamceatka.