Sezonul gripei se apropie, iar specialiștii au dezvăluit o serie de remedii naturiste. Cătina este fructul care luptă eficient împotriva bolii. El are o mulțime de beneficii pentru sănătate și costă foarte puțin.
Cătina este fructul care luptă eficient împotriva gripei de sezon. El conține vitamine și minerale și este booster pentru sistemul imunitar. Specialiștii au declarat că acesta este un arbust fructifer originar din Asia ale cărui beneficii se cunosc încă din Antichitate.
Fructele cătinei se recoltează din august până la sfârşitul lui octombrie, iar românii le pot cumpăra din piețe.
Ce beneficii are cătina
Cătina întreține sănătatea sistemului digestiv. Ea este bogată în acizii Omega-7, care ajută la hidratarea mucoasei din tractul digestiv, ceea ce previne apariția ulcerului gastric. Ele ameliorează durerile. Specialiștii au mai declarat că acest fruct este bogat în vitamine și minerale, dar și în antioxidanți benefici pentru sănătatea organismului.
Sezonul gripei se apropie, iar cătina ajută la ameliorarea simptomelor răcelii și grăbește refacerea organismului. Un studiu publicat de American Journal of Clinical Nutrition susține că un consum regulat de cătină poate ajuta la și prevenirea apariției bolilor cardiovasculare.
Cum să mănânci cătina
Specialiștii îți recomandă să nu mănânci cătina crudă, ci cu miere. Această combinație este foarte sănătoasă, dar are și un gust delicios.
După ce este culeasă, cătina se spală și se lasă la uscat. Într-un borcan se pune trei sferturi de miere și un sfert de cătină din cantitatea acestuia. Borcanul se întoarce cu gura în jos și se ține la întuneric 2 săptămâni. Din când în când, acesta se tot întoarce. Medicii recomandă câte o linguriță din el, pe stomacul gol, pentru a întări sistemul imunitar, potrivit A3.
Cătina se mai regăsește și în jeleuri, sucuri, piureuri, sosuri, gemuri, plăcinte sau lichioruri. Specialiștii au mai declarat că doritorii pot cumpăra din farmacii ceaiuri cu cătina sau suplimente care conțin acest fruct. Cu toate astea, ea nu este potrivită pentru persoanele care au diabet. Cătina poate interfera și cu anumite medicamente care tratează afecțiuni gastrointestinale, probleme de ritm cardiac, cancer sau boli autoimune.