Un nou studiu a arătat că un anumit fruct este benefic pentru menținerea sănătății inimii și creierului. O singură porție din aceste fructe poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. În plus, contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular.
Un studiu realizat la King’s College London Faculty of Life Sciences and Medicine din Marea Britanie a arătat că persoanele care mănâncă afine au o memorie pe termen scurt mai bună și timpi de reacție mai rapizi. Persoanele care au participat la studiu au băut timp de 12 săptămâni un shake realizat din 26 de grame de pudră de afine sălbatice liofizate.
Ulterior, specialiștii au observat o reducere de 3,59 milimetri de mercur a tensiunii arteriale sistolice. În plus, a fost remarcată o îmbunătățire a funcției vaselor de sânge în cazul participanților care au consumat această băutură comparativ cu cei care au băut pulbere placebo. La acest studiu au participat 61 de bărbați și femei din Londra, care nu aveau probleme de sănătate și avea vârste cuprinse între 65 și 80 de ani.
Jumătate dintre ei au băut zilnic un shake care conținea 26 de grame din acea pulbere cu afine, iar ceilalți au consumat o băutură placebo cu gust, aspect, macronutrienți, fibre și vitamina C. Cele 26 de grame de pudră de afine reprezintă echivalentul a 178 de grame de afine întregi, în jur de 75-80 de afine, în funcție de dimensiuni. Cercetătorul Ana Rodriguez-Mateos a explicat că afinele nu trebuie să fie neapărat sălbatice pentru că „există alte studii care au fost efectuate cu alte tipuri de afine care arată beneficii în sănătatea cognitivă și vasculară”.
De ce sunt atât de sănătoase afinele
Oamenii de știință au explicat că efectele benefice ale afinelor asupra organisumului se datorează pigmenților de culoare albastră, care se numesc antocianine. Fiecare 26 de grame din acea pudră conține 302 miligrame de antocianine. În băutura placebo nu au existat acești pigmenți. „Antocianinele sunt o clasă de polifenoli”, a explicat Michelle Routhenstein, specialist în sănătatea inimii.
„Există aproximativ 8.000 de tipuri diferite de polifenoli care oferă beneficii pentru sănătate. Alte tipuri de alimente care au polifenoli benefici includ ceaiul verde, broccoli, perele și condimente precum turmericul și scorțișoara.”, a mai adăugat medicul. Este important de precizat că antocianinele se găsesc și în căpșuni, zmeură, struguri roșii și legume de culoare violet.
„Există unele dovezi cu privire la beneficiile pentru sănătate ale altor alimente bogate în antocianine și nu există niciun motiv să credem că acestea nu vor funcționa la fel de bine ca afinele, atâta timp cât cantitatea de antocianine furnizată din astfel de alimente este suficientă și că antocianinele sunt bioaccesibile și biodisponibile,” a explicat Ana Rodriguez-Mateos.
Cum acționează polifenolii
Medicii încă nu au înțeles care este modul în care polifenolii funcționează, dar una dintre teorii spune că aceștia „pot acționa ca molecule de semnalizare, acționând prin mai multe căi de semnalizare celulară, modulând biodisponibilitatea oxidului nitric și diferite enzime”, explicat Rodriguez-Mateos. Oamenii de știință au observat, după cele 12 săptămâni, că numărul metabolliților de antocianine din urina participanților care au consumat pulberea de afine a crescut.
Studiul a arătat că afinele ajută la îmbunătățirea fluxului sanguin cerebral și vascular. Totuși, nu a fost observată nicio diferență în ceea ce privește rigiditatea arterială și lipidele din sânge între cei care au consumat pulberea de afine și cei care au primit placebo. Routhenstein a explicat că o îmbunătățire a fluxului sanguin înseamnă că și inima și creierul sunt sănătoase, informează AJCN.ro.