Strugurii, caisele, piersicile, căpșunele și cireșele sunt fructele supuse cel mai des tratamentelor cu pesticide în România. Analizele de laborator arată că reziduurile de susbstanțe chimice, pe care le conțin sunt foarte reduse și nu pun în pericol sănătatea umană. Din totalul de 3.278 probe de legume, fructe și cereale analizate anul trecut în România, 828 au fost probe de fructe, din producția autohtonă.
La nivelul României, există doar două laboratoare, aflate în subordinea Autorității Naționale Fitosanitare, unde se fac analize pentru probe prelevate de la fermieri din toată țara. Unul dintre aceste laboratoare (LCRPPPV) este la București, iar al doilea se află la Târgu Mureș.
Anul trecut, în cele două unități au fost analizate un număr total de 3.278 probe de legume, fructe și cereale pentru detectarea reziduurilor de pesticide. Dintre acestea doar 828 au fost probe de fructe, din producția autohtonă, prelevate de la ferme din toată țara.
La începutul lunii mai, a izbucnit un scandal uriaș într-un bazin legumicol din județul Buzău după ce doi fermieri ar fi fost depistați achiziționând pesticide interzise. Polițiștii din Buzău au descoperit un bărbat care a adus din Turcia fertilizanți interziși pe piața românească pe care îi vindea unor fermieri din zona Glodeanu Sărat, renumită pentru tradiția în legumicultură.
În acest context, trebuie precizat că producătorii care au încheiate contracte de livrare cu hipermarketurile sunt obligați să trimită săptămânal probe pentru testarea în laboratoare din afara țării. În cazul legumelor și fructelor livrate către piețe, analizele se fac de către Direcția Fitosanitară, dar pe un număr limitat de probe, alese prin eșantionare.
Rezultatele înregistrate la laboratorul din București
LCRPPPV București a analizat un număr de 596 de probe de fructe, din care 384 în cadrul Programului național de monitorizare a reziduurilor de pesticide, finanțat din fonduri publice. Alte 212 probe au fost analizate la cererea fermierilor, care au achitat costurile de analiză.
Din cele 384 probe de fructe analizate, într-un număr de 205 probe (53,4%) au fost depistate reziduuri de pesticide. Din acestea, 2 probe (una de mere și una de pere) au conținut reziduuri peste limita maximă admisă (LMA), respectiv exces de diflubenzuron și urme puternice de fenhexamid.
Cele mai numeroase probe cu reziduuri de pesticide, dar sub nivelul maxim admis, care pot fi comercializate, au fost cele de struguri pentru vin (45 din 55, reprezentând 82%), caise (19 din 24, reprezentând 79%), struguri de masă (28 din 36, reprezentând 78%), piersici (7 din 10, reprezentând 70%), cireșe (17 din 27, reprezentând 63%).
Între pesticidele detectate, cea mai mare pondere au avut-o cele din categoria fungicidelor.
În 2022, procentul de probe cu reziduuri de pesticide în sectorul fructe a scăzut, față de 2021, de la 53,7% la 53,4%.
Rezultate înregistrate la laboratorul din Târgu Mureș
În laboratorul din Târgu Mureș au fost analizate 199 probe de fructe, din care 113 (56,78%) au fost depistate cu reziduuri de pesticide sub limita maximă admisă.
Cele mai numeroase probe contaminate au fost cele de căpșuni (18 din 19, reprezentând 93,75%), cireșe și vișine (18 din 20, reprezentând 90%), caise (10 din 13, reprezentând 76,92%), struguri de masă (12 din 18, reprezentând 66,67%) și piersici (66,67%).
Printre pesticidele depistate în fructe sunt boscalid, difenoconazol, fludioxonil, acetamiprid. În anul 2022, a fost înregistrată, raportat la anul 2021, o creștere a procentului de probe de fructe cu reziduuri de pesticide de la 49,78% la 56,78%, după cum relatează site-ul lantulalimentar.ro.