Fructele de toamnă care au dispărut din piețe. Erau la mare căutare

Fructe / Sursa foto: Pixabay

Conform datelor de la Statistică, în 2023, românii au adunat de 25 de ori mai puține gutui decât în cel precedent. Majoritatea fructelor care se regăsesc pe tarabe sunt din Grecia sau Turcia.

Multe gutui, afectate de o bacterie periculoasă

Într-o livadă din Tulcea, de pildă, din 5000 de gutui, trei sferturi au fost afectați de bacteria Erwinia amylovora. Până acum trei ani sute de tone de gutui erau exportate dintr-o livadă din România către Ungaria, Germania și Franța.

Gutui. Sursa foto. Pixabay

„Anul trecut produceam aproape 40 de tone pe hectar dar, din cauza focului bacterian extrem de agresiv, anul acesta suntem compromiși”, a declarat Valentina Clocotici, administrator de livadă, conform stirileprotv.ro.

Producția a scăzut considerabil

Din cauza bolii, în livezile din țară, gutuile se strică în pomi și trebuie aruncate. „Boala provoacă pierderi mari de producție și odată instalată poate distruge tot pomul în numai trei luni de la infecție”, a explicat Elena Izadi, șefa serviciului de protecția plantelor și carantină fitosanitară ANF.

Sursa: Pixabay

Cât costă un kilogram de gutui românești

În prezent, un kilogram de gutui românești ajunge la 10-12 lei, dar nu sunt la fel de mari și gustoase ca cele de anii trecuți. Specialiștii au declarat că este foarte greu să scape de bacteria Erwinia amylovora și că mulți producători aruncă fructele pentru că nu mai au ce să facă cu ele.

„Din cauza acestei boli, a scăzut foarte tare interesul pentru această cultură pentru că investițiile pentru livadă sunt foarte mari și când ajungi în anul 3, 4 să recoltezi producția atunci începe să ți se usuce livada”, a spus cercetătorul Gheorghe Lămureanu.

Gutuile au o mulțime de beneficii pentru sănătate. Ele conțin antioxidanți puternici. Antioxidanții reduc stresul metabolic, inflamațiile și protejează celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Gutuile au fost folosit de mult timp în medicina populară pentru a trata o varietate de tulburări digestive. Acestea sunt ideale în diete.