Directorul executiv al Frontex, agenția europeană de supraveghere a frontierelor, a atras atenția asupra traficului cu pașapoarte siriene false, ce are loc mai ales în Turcia, pentru a facilita intrarea imigranților în Uniunea Europeană. Fabrice Leggeri cere, din nou, trimiterea de forţe suplimentare în Grecia pentru a pentru a permite înregistrarea tuturor imigranților care pătrund în UE pe aici.
“Există persoane care sunt astăzi în Turcia, cumpără pașapoarte siriene false pentru că au înțeles, în mod evident, că există un efect de halou pentru că sirienii obțin dreptul de azil în toate statele Uniunii Europene”, a declarat Fabrice Leggeri pentru postul de radio francez Europe 1, citat de Agerpres.
“Persoane care folosesc pașapoarte siriene false adesea vorbesc în limba arabă. Ele pot fi originare din Africa de Nord, din Orientul Mijlociu, dar au mai degrabă un profil de migrant economic”, a explicat Leggeri, estimând însă că acest trafic nu amenință deocamdată securitatea Uniunii Europene. “Astăzi nu există elemente obiective pentru a spune că teroriști potențiali au intrat în Europa în acest mod”, a declarat el, chemând totuși la 'vigilență la toate frontierele noastre'.
Directorul executiv al Frontex și-a reînnoit apelul la trimiterea de efective suplimentare de gărzi de frontieră din țările UE în Grecia, pentru a permite înregistrarea tuturor imigranților care ajung în acest stat, la granița exterioară a Uniunii.
Sistemele de înregistrare nu fac față valului de imigranți, așa încât mulți nu sunt luați în evidență, a explicat Leggeri. “Avem o idee despre naționalitățile lor, dar nu o viziune completă, și nu știm care sunt cu adevărat profilurile tuturor acestor imigranți”, a afirmat el.
Fabrice Leggeri s-a exprimat în același sens cu cancelarul german Angela Merkel, care a atras atenția luni asupra punerii sub semnul întrebării a zonei Schengen dacă refugiații nu vor fi repartizați în mod echitabil între diferitele state membre.
“Este un risc pe care începem să-l simțim în fiecare zi. Vedem înmulțindu-se patrulele de poliție de-a lungul frontierelor interne”, a subliniat el.
'Dacă frontierele exterioare nu pot fi gestionate în mod solidar între statele membre, există un risc ca fiecare să preia controlul asupra frontierelor naționale, ceea ce nu va fi mai eficient', a comentat responsabilul Frontex.
Peste 350.000 de imigranți au traversat Mediterana din ianuarie, iar mai mult de 2.643 persoane au decedat pe mare în încercarea de a ajunge în Europa, a anunțat marți Organizația Internațională pentru Imigrație. Aproximativ 220.000 de persoane au ajuns în Grecia și circa 115.000 în Italia, a indicat organizația cu sediul la Geneva, într-un document difuzat presei. Peste 2.000 de persoane au sosit în Spania, iar o sută în Malta.