Comunitatea internațională critică dur Rusia după încercarea de asasinat a agentului dublu Serghei Skripal la începutul lunii martie. Cele mai importante organizaţii internaţionale din care Marea Britanie face parte au deplâns atacul. În cadrul Uniunii Europene, preşedintele Consiliului, Donald Tusk, a declarat solidaritate cu premierul britanic Theresa May, în timp ce NATO a condamnat în mod explicit încălcarea normelor internaţionale. Diplomaţia rusă se apără cu toate armele.
NATO a calificat miercuri otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Anglia drept o „încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale” privind armele chimice şi a somat Rusia să răspundă la întrebările adresate de Marea Britanie, relatează AFP, conform agerpres.ro.
„Aliaţii au convenit să considere atacul ca fiind o încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale” şi i-au cerut Rusiei „să răspundă la întrebările adresate de Regatul Unit, în special oferind Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) informaţii complete privind programul Novitchok”, indică declaraţia secretarului general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.
„NATO consideră orice folosire a armelor chimice drept o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale”, adaugă declaraţia citată.
Liderii Uniunii Europene vor discuta săptămâna viitoare despre otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a declarat miercuri preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, aflat într-o vizită oficială în Finlanda, relatează Reuters.
„Îmi exprim solidaritatea deplină cu premierul (britanic) Theresa May în faţa acestui atac brutal, inspirat, cel mai probabil, de Moscova” , a declarat Donald Tusk într-o conferinţă de presă la Helsinki, precum şi într-o postare pe contul său de Twitter. „Sunt gata să includ această problemă pe agenda summitului Consiliului European de săptămâna viitoare”, a adăugat el.
Întrebat ce măsuri ar putea lua UE împotriva Rusiei, Donald Tusk a declarat că UE va aştepta ca Marea Britanie să propună ea însăşi măsuri, înainte de a decide asupra unei abordări comune.
„Credem că Rusia este responsabilă”, a spus ambasadoarea americană la ONU, Nikki Haley, în cursul acestei sesiuni cerute de urgenţă de Londra, potrivit agerpres.
„Statele Unite sunt pe deplin solidare cu Regatul Unit”, a adăugat diplomata, prima voce americană care acuză atât de clar Moscova în acest caz, remarcă AFP.
„Fără furnizarea de dovezi evidente, nu avem de ce să ne justificăm”, a arătat ambasadorul rus la ONU, Vasili Nebenzia, deplângând faptul că „prezumţia de nevinovăţie este înlocuită cu prezumţia de vinovăţie”.
În timp ce reprezentantul britanic, Jonathan Allen, le-a cerut partenerilor „să fie de partea” ţării sale, mai mulţi ambasadori şi-au exprimat susţinerea.
Fără a denunţa direct o responsabilitate rusă, ambasadorul Francois Delattre a afirmat „totala solidaritate a Franţei” cu Regatul Unit. „Nu poate exista impunitate pentru cei care au recurs la arme chimice”, a subliniat omologul său polonez, Joanna Wronecka.
Şefa guvernului de la Londra a anunţat miercuri o serie de sancţiuni împotriva Rusiei, printre care expulzarea a 23 de diplomaţi şi îngheţarea contactelor bilaterale, considerând Moscova „vinovată” pentru otrăvirea fostului spion rus pe teritoriul său.
Rusia a negat implicarea în otrăvirea fostului colonel GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse), Serghei Skripal, şi a fiicei sale Iulia. Cei doi au fost găsiţi la 4 martie în stare de inconştienţă pe o bancă din apropierea unui centru comercial din oraşul Salisbury, în sud-vestul Angliei. De atunci, tatăl şi fiica se află spitalizaţi în stare critică, în timp ce un poliţist, care le-a venit în ajutor, este în stare gravă.