Frigul și Foametea, armele secrete ale lui Putin. "Fără asta, nici nu ar exista", a spus un fost consilier al președintelui Obama

Sursa: Vchalup | Dreamstime.com

Economistul de la Harvard Jason Furman a spus că economia Rusiei este „neimportantă”, cu excepția resurselor sale de gaze, a scris The New York Times. Comentariile sale vin în timp ce SUA și Europa pregătesc sancțiuni grele împotriva Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina. Dar există îngrijorări că planurile lor de a pedepsi Moscova vor penaliza și restul lumii.

Economia Rusiei este „incredibil de neimportantă în economia globală, cu excepția petrolului și gazelor”, a declarat Jason Furman, economist la Harvard și fost consilier al fostului președinte Barack Obama, pentru The New York Times. „Practic este o mare benzinărie”, a spus el pentru Business Insider.

Comentariile sale vin în timp ce Occidentul pregătește sancțiuni grele împotriva Rusiei dacă aceasta invadează Ucraina. Deși au potențialul de a arunca întreaga economie rusă în haos, aceste măsuri ar putea, de asemenea, să afecteze și mai mult SUA, Europa și restul lumii, în timp ce se luptă cu inflația și creșterea prețurilor la energie - un efect de undă pe care Occidentul speră să îl vadă atenuat.

În ciuda dimensiunii Rusiei și a bogăției în materii prime, economia sa este mai curând asemănătoare cu Brazilia decât cu națiuni precum Germania, Franța și Marea Britanie, potrivit celor mai recente date privind PIB-ul nominal de la Banca Mondială. Potrivit Băncii Mondiale, economia acesteia este mai slabă decât cea a Italiei și a Coreei de Sud, două națiuni cu mai puțin de jumătate din populația Rusiei.

Un conflict care poate îngropa Europa în frig și foamete

Luni, Moscova a recunoscut independența a două regiuni separatiste ale Ucrainei și a trimis trupe acolo – escaladând perspectiva unui război major. Președintele Joe Biden a ordonat deja sancțiuni asupra regiunilor separatiste – Donețk și Luhansk – interzicând cetățenilor americani să se angajeze în orice export, import sau noi investiții în aceste zone.

Dar, după cum spune Jason Furman, exporturile de petrol și gaze ale Rusiei sunt semnificative pentru întreaga lume. Uniunea Europeană importă din Rusia în jur de 80% din gazele naturale necesare, conform Administrației de Informații Energetice din SUA, iar Rusia deține 41% din importurile de gaze naturale și 27% din importurile de petrol de pe continent, conform Eurostat.

Adăugată la creșterea prețurilor la energie în UE de la 20 de euro la 180 de euro pe megawat-oră în ultimul an, dispariția acestor importuri de gaze și petrol ar putea însemna un dezastru pentru regiune și economia globală interconectată. Între timp, în SUA, prețurile gazelor au atins un maxim din ultimii șapte ani, urcând la aproximativ 3,50 USD per galon, în timp ce inflația crește la cea mai mare rată din ultimii 40 de ani, la 7,5%.

Importanța agriculturii Ucrainei

Pe de altă parte, Ucraina a fost, de asemenea, un furnizor important de cereale în alte regiuni, trimițând 40% din exporturile sale de grâu și porumb în Orientul Mijlociu și Africa, a raportat The Times. Ca răspuns la o potențială criză alimentară în acele regiuni, secretarul american al Agriculturii, Tom Vilsack, a declarat sâmbătă că fermierii americani vor crește producția și „vor interveni și vor ajuta partenerii noștri”, a raportat Associated Press.

Ucraina reprezintă 12% din exporturile mondiale de cereale și se estimează că va asigura 16% din exporturile globale de porumb în acest an, a raportat AP. Vilsack a declarat pentru presa că crede că consumatorii americani nu vor fi afectați, dar europenii se vor confrunta cu „o altă poveste”.

„Trebuie să te uiți la fundalul în care se întâmplă acest lucru”, a declarat pentru The Times Gregory Daco, economist-șef la firma de consultanță EY-Parthenon. „Există o inflație ridicată, lanțuri de aprovizionare tensionate și incertitudine cu privire la ceea ce vor face băncile centrale și cât de insistente sunt creșterile prețurilor”.