Adunarea Naţională a votat aseară un buget pe 2020 în creştere pentru poliţie şi jandarmerie, care constituie „prima prioritate a guvernului”, potrivit lui Christophe Castaner, în faţa unei opoziţii care denunţă „o insuficientă”  susţinere ale forţelor de ordine.

Misiunea „Siguranţă'”, aşa cum era prevăzută în buget, va avea în 2020, 13, 8 miliarde de euro credit, cu o mărire de 525 milioane de euro, a afirmat ministrul de Interne, Christophe Castaner, spunând că în 2020 se vor crea 1.400 de noi locuri de muncă nete în poliţia naţională şi 490 de locuri de muncă pentru jandarmerie. Aceste locuri de muncă fac parte din ”planul cincinal de recrutare a 7.500 de poliţişti şi 2.500 de jandarmi” în total, a afirmat purtătorul de cuvânt al partidului preşedintelui, LREM (La Republique en Marche).

„Siguranţa este prima prioritate a acestui guvern”, a afirmat Cristophe Castaner, cu trei bugete consecutive în creştere. „N-am pretenţia’ că acest buget va rezolva toate problemele şi profunzimea crizei care frământă poliţia, jandarmeria şi pompierii”. Ministrul a mai amintit poliţiei că trebuie să plătească 3,5 milioane de euro pentru orele suplimentare. Şi totuşi, bugetul nu e la înălţimea aştepărilor.

Votat cu 55 pentru şi 26 împotrivă, acest buget a fost susţinut de majoritate. Republicanii, rebelii sau socialiştii au votat împotrivă, din diferite motive. Pe 2 octombrie, la invitaţa unui mare sindicat, mii de poliţişti au mărşăluit la Paris în aşa-numitul „marş al mâniei”, pe fondul nelinştilor din instituţie privind numărul mare de sinucideri din rândul poliţiştilor şi îngrijorări privind reforma pensiilor, titrează 20 Minutes.