Fraude cu finanțări pentru studii în Olanda. Cum erau păcăliți studenții

Sursa foto Arhiva EVZ

Un ONG românesc a promis mai multor studenți că îi va ajuta să găsească un loc de muncă și că vor primi finanțări pentru studii în Olanda, dar realitatea era alta.

Fraudă cu finanțări pentru studii în Olanda. În ultimii cinci ani, un ONG românesc a ajutat 260 de studenți să găsească un loc de muncă fictiv, astfel încât să poată aplica pentru finanțare pentru studenți în Olanda.

Cu toate astea, publicația universitară UKrant din Groningen a descoperit că organizația a înșelat Agenția Executivă pentru Educație (Dienst Uitvoering Onderwijs – DUO) și că a păcălit zeci de studenți români.

Cum erau păcăliți studenții români

Familia studentului dădea bani organizației Global Confederation of Romanian Students (GCRS), care transfera acei bani studentului ca salariu, aparent pentru muncă jurnalistică independentă. Datorită acelui „salariu”, studentul putea aplica pentru finanțare pentru studii de la DUO. Studentul trebuia să dea acel salariu înapoi propriei sale familii, care putea apoi să facă iar o donație către GCRS și așa mai departe.

Totul părea normal până când GCRS a încetat să plătească „salariile”. Deputatul Pieter Omtzigt a adresat întrebări scrise ministerului Educației pentru a afla câți români au primit cu adevărat finanțare pentru studii datorită GCRS.

Fraude cu finanțări pentru studii în Olanda. Cum erau păcăliți studenții. Photo 4981582 © Monkey Business Images | Dreamstime.com

Câți români sunt la studii în Olanda

Ministerul a declarat că au fost aproximativ 260 de studenți în ultimii cinci ani, dintre care 45 în această toamnă. Cu toate astea, ultimele cifre arată că sunt 6.700 de studenți români care studiază în Olanda. Autoritățile au mai spus că este foarte greu să controlezi aceste finanțări.

„DUO nu este, prin urmare, autorizată să efectueze investigații independente asupra activităților unei anumite organizații.”, a spus ministrul Robbert Dijkgraaf. El a mai spus că va încerca să caute soluții pentru această problemă. În viitorul apropiat, ministerul său va „examina ceea ce este necesar și posibil pentru a limita și mai mult utilizarea necorespunzătoare a acestor finanțări”, informează AD VALVAS.

Își găsesc cu greu cazare

O altă problemă este că românii admiși la facultățile din Țările de Jos își găsesc cu greu cazare. O cameră de 11 metri pătrați, de exemplu, costa 700 de euro pe lună și, în funcție de oraș, o garsonieră poate trece de 2.000 de euro. Atat sunt și taxele pentru un an de studiu la o facultate în Țările de Jos. Mulți tineri nu își permit și sunt nevoiți să stea în rulote pentru a studia în Olanda.