Fraudă uriașă cu asigurări RCA. Polițiștii au reținut șapte persoane care „regizau” accidente
- Cristian Raducanu
- 10 aprilie 2024, 23:01
Polițiștii din Argeș au reținut șapte persoane într-un dosar de fraudă cu asigurări RCA. Suspecții sunt acuzați că ar fi pretins și primit bani de la asigurători în urma unor accidente rutiere regizate.
Fraudă cu asigurări RCA. Polițiștii au reținut șapte persoane
Polițiștii Serviciului de Investigații Criminale Argeș au dispus măsura arestului pentru 24 de ore. Suspecții au vârste cuprinse între 33 și 43 de ani și provin din județele Dâmbovița. Argeș și Olt. Bărbații vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești cu măsura arestului preventiv.
Pentru a-i reține pe suspecți polițiștii argeșeni au pus în aplicare 15 mandate de percheziții domiciliare în județele Argeș, Dâmbovița, la persoanele suspectate de fraudă cu asigurări RCA. În urma cercetărilor, anchetatorii au stabilit că în intervalul 2023-2024 opt persoane au cerut și primit de asigurări diverse sume de bani pentru efectuarea reparațiilor pentru autoturisme distruse cu intenție.
Prejudicu uriaș
Suspecții puneau la cale accidente rutiere regizate pe care le prezentau ulterior comapniilor de asigurări în vederea despăgubirii daunelor. Astfel, mai multe companii de asigurare-reasigurare au fost prejudiciate cu aproximativ 80.000 de euro, potrivit stiripesurse.ro.
Astfel de fraude cu asigurări RCA contribuie semnificativ la creșterea prețului pentru polițele obligatorii. Chiar și pentru șoferii care nu au incidente. Anul trecut, companiile din piața de asigurări au plătit despăgubiri în valoare de 4,2 miliarde de lei. O sumă completată de alte 2,3 miliarde, respectiv 2,35 de miliarde, bani care reprezinte RBNS (daune avizate) și IBNR (daune avizate).
Un raport al UNSAR (Uniunea Națională a Societăților de Asigurare și Reasigurare din România) arata faptul că la nivelul anului trecut despăgubirile medii plătite de asigurători în baza polițelor RCA a fost de 10,750 de lei, adică 2.100 de euro. În procente această sumă se traduce printr-o majorare de 8% față de anul precedent 2022.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) indică faptul că asigurătorii au soluționat doar în cursul anului trecut peste 290.000 dosare de daune.