Alegerile au fost câștigate de Traian Băsescu în 6 decembrie 2009, zi în care la locuința lui Gabriel Oprea a avut loc o întâlnire de „taină” la care au participat fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, pe atunci Procuror General al României, precum și șefii SRI de la acea vreme, George Maior și Florian Coldea.

Sesizat de „Comisia specială de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezidențial”, PICCJ a clasat dosarul într-o singură zi. Dezvăluirea a fost făcută în urmă cu câteva zile de jurnalista Ana Maria Roman, realizatoarea emisiunii „Esential” de la Antena 3.

Parchetul General a fost sesizat de Comisia parlamentară pentru posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din 2009 și posibila comitere a infracțiunilor constând în constituirea unui grup infracțional organizat, fals intelectual, uz de fals și abuz în serviciu. În raportul întocmit în urma anchetei, s-au retinut urmatoarele:

„Comisia a constatat actiuni concrete ale institutiei prezidentiale reprezentate de Traian Basescu si ale guvernului condus de Emil Boc pentru favorizarea fraudarii alegerilor in avantajul candidatului Traian Basescu. Aceste actiuni ale celor doua institutii au fost perfect sincronizate dovedind astfel ca faceau parte dintr-un plan amplu si bine pus la punct, actiunile fiind premeditate. In realizarea planului privind fraudarea alegerilor prezidentiale, reprezentantii celor doua institutii au actionat in forta, cu rea credinta, in total dispret fata de lege

S-a ajuns la concluziona că amploarea acțiunilor a fost de natură de a schimba rezultatul alegerilor”, arată Luju.

Răspunsul PÎCCJ:

„La data de 31 ianuarie 2019 pe rolul Sectiei de urmarire penala si criminalistica a fost inregistrat un dosar penal privind sesizarea formulata de Parlamentul Romaniei in vederea verificarii alegerilor din 2009 si rezultatului scrutinului prezidential.

Cauza a fost solutionata la data de 1 februarie 2019 prin clasare, in baza art. 16 lit. f din Codul de procedura penala”.