Talibanii au pecetluit acest pact, realizat duminică, prin decapitarea unui militar pakistanez pe care îl țineau prizonier, informează Debka.
Înțelegerea dintre talibani și ISIS vine în continuarea declarației de apartenență la ISIS a lui Amedy Coulibaly, teroristul care pe 9 ianuarie a pătruns în magazinul din Paris unde a ucis patru evrei.
În săptămâna în care teroriștii islamiști au realizat cele două atacuri sângeroase de la Paris, ISIS a lansat ofensive puternice, obținând importante victorii strategice:
1. Statul Islamic a sfidat direct Statele Unite pe noi fronturi: Europa, Pakistan, Afganistan;
2. Luni, 5 ianuarie, ISIS a trimis forțe care au pătruns în nordul Arabiei Saudite din Irak. Trei membri ai trupelor de frontieră, inclusiv Generalul Odah Al-Balawi, comandantul gărzilor regionale, au fost uciși în luptele care au avut loc în regiunea Suwaif din districtul Araf.
Sursele experte în anti-terorism consultate de Debka au schițat două concluzii tulburătoare:
Ca și în atentatele sângeroase de la Paris, în care francezi au atacat francezi, operațiunea lansată împotriva Regatului Saudit a fost lansată de cetățeni saudiți care au trecut sub steagul ISIS. Abu Bakr a reulit astfel să-și stabilească un important avanpost în Peninsula Arabă.
În al doilea rând, așa cum a fost evident și la Paris, ISIS și Al-Qaida au început să lucreze mână în mână. Frații Kouachi, care au atacat redacția Charlie Hebdo, s-au declarat afiliați la Al-Qaida, spre deosebire de Coulibaly, care și-a declarat apartenența la ISIS.
Aceasta „alianță încrucișată”, căreia acum i s-au adăugat talibanii, reprezintă un pas important pe care mișcarea teeroristă globabă îl face, amenințând direct Statele Unite, Occidentul în ansamblu, restul Orientului Mijlociu și Israelul, comentează experții Debka.