"Fratele" interlopul prin care serviciile rusești doreau să controleze Republica Moldova a fost reținut în Ucraina pentru posesie de explozibil

"Fratele" interlopul prin care serviciile rusești doreau să controleze Republica Moldova a fost reținut în Ucraina pentru posesie de explozibil

Trei bărbați, printre care se afla și "fratele" lui Renato Ușalîi - interlopul care dorea să intre în parlamentul Republicii Moldova, au fost prinși în seara de 27 ianuarie de poliţia ucraineană din oraşul Odessa, pentru posesie ilegală de explozibil.

Este vorba de: Salimov Arif de 29 de ani, alias „Arif”, anterior judecat în regiunea transnistreană, Sbitnev Vladimir de 38 de ani, alias „Bitoc ”, recent alias „Cestnîi”, anterior judecat și Bucatari Alexei de 48 de ani, alias „Lioha”, anterior judecat. Aceștia ar fi făcut parte dintr-o grupare criminală care ar avea asupra sa mai multe omoruri şi crime deosebit de grave peste Prut.

Unul din aceştia este Alexei Bucatari, de 48 de ani, alias „Lioha Bucătari”. Anterior numele acestuia a apărut în presă într-o înregistrare audio cu politicianul Renato Usatîii, pe care ultimul îl numea „brat” (frate). Informaţia a fost făcută publică de oficiali ucraineni, iar autorităţile de la Chişinău au confirmat că aceştia au fost „implicaţi în acţiuni criminale pe teritoriul R. Moldova”.

Autorităţile ucrainene afirmă că cei trei bărbaţi ar face parte dintr-o grupare criminală specializată în comiterea omorurilor la comandă. „Sunt motive serioase de a bănui că această troică a fost implicată în crime deosebit de grave pe teritoriul R. Moldova şi în regiunea transnistreană. Este vorba de omoruri la comandă, rachet, răpirea oamenilor şi explozii,” a comentat pe pagina sa de Facebook Anton Gheraşenko, consilierul ministrului de Interne al Ucrainei. Totodată, forţele de ordine ucrainene îi bănuiesc pe cei trei de organizarea celor două explozii care au avut loc în oraşul Odessa, una la 23 decembrie 2014, iar alta la 5 ianuarie 2015. Deflagraţiile s-au produs în faţa sediilor unor ONG-uri ce colectau ajutor pentru militarii ucraineni care luptă în estul ţării. Potrivit declaraţiilor consilierului Gheraşenko, reţinuţii ar fi activat sub conducerea serviciilor secrete ruseşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

Bărbaţii ar fi locuit, cu ieşiri periodice, în ultimul an în acest oraş portuar ucrainean. Acum autorităţile ucrainene anunţă că procuratura oraşului Odessa a cerut arestarea acestora, fără dreptul de a fi eliberaţi sub cauţiune. Totodată, forţele de ordine din ţara vecină analizează posibilitatea publicării în presă a fotografiilor celor trei pentru a fi identificați de persoanele care au fost victime ale acestei grupări.

Cine este Usatîi

Partidul "Patria" condus de Usatîi a fost exclus, în noiembrie 2014, din cursa electorală din Republica Moldova după ce Inspectoratul General al Poliţiei a informat Comisia Electorală Centrală că formaţiunea a cheltuit în campanie peste 8 milioane de lei obţinute din străinătate. Acest lucru este interzis de legislaţia electorală.

Din această sumă au fost cumpărate 11 automobile, carburanţi, dar şi mai multe telefoane mobile. În sesizare se mai menţionează că partidul a primit bani şi de la o companie off-shore.

Informaţia este negată de capul de listă al Partidului "Patria", Renato Usatîi, care spune că bunurile au fost cumpărate înainte de campania electorală.

"Azi am participat la acest circ. O să fie același rezultat și la Curtea Supremă de Justiție. Oricum, deja am intrat cel puțin în istoria Republicii Moldova cel puțin avem o garanție că la alegerile următoare putem deja să obținem majoritatea", a afirmat Renato Usatîi.

În 2013, Renato Usatîi a apărut în trei înregistrări telefonice din iarna 2011-2012, vorbind cu şi despre lideri din lumea criminală. Cel mai mult, Usatîi a discutat anume cu Alexei Bucătari, zis „Lioha Bucătari”, despre care presa a scris că ar fi fost „locotenentul” lui Malhaz Djaparidze – un „hoţ în lege” moldovean care, în 2008, a murit în Penitenciarul nr. 13 din Chişinău. După moartea acestuia, Bucătari, pe care Usatîi îl numea „brat” (frate, n.r.), a primit titlul de „blatnoi”, cin acordat în lumea interlopă.

Cei doi planificau să recupereze banii datoraţi de „bancherul negru” Gherman Gorbunţov unor businessmani ruşi pe care Usatîi îi reprezenta în R. Moldova. Sumele vehiculate în discuţie erau de sute de milioane de USD. Unul dintre numele invocate telefonic de Usatîi este cel al lui Averin Victor Sergheevici, zis „Avera” — membru important al sindicatului criminal rus Solntsevskaya Bratva, sau cel al lui „Grişa”, adică Grigore Karamalak, cu care Usatîi spunea că, fiind vecini, are întâlniri în fiecare săptămână.

 ”Pe Bucătari l-am văzut cu un an-doi în urmă. Atât. Stăteau la o terasă. Am zis noroc-noroc şi gata. Cu Bucătari, Karamalak, nu am afaceri”, declara Renato Usatîi anterior, pentru ZdG.