FRANȚA vrea ca operațiunile MILITARE să fie considerate asistență pentru DEZVOLTARE

FRANȚA vrea ca operațiunile MILITARE să fie considerate asistență pentru DEZVOLTARE

Franța cheltuiește milioane de euro pentru a rezolva conflictele din Mali și Republica Central Africană, în 2014. Parisul face acum lobby ca OECD să includă cheltuielile pentru securitate și operațiuni de menținere a păcii în cele destinate asistenței pentru dezvoltare, scrie EurActiv France.

Parisul vrea să își treacă acești bani, cheltuiți pentru operațiunile militare din Mali și Republica Centrafricană, la capitolul ajutor pentru dezvoltare, într-un moment în care OECD își revizuiește definiația asistenței oficiale pentru dezvoltare (ODA).

Comitetul OECD pentru Asistență pentru Dezvoltare este un grup format din 29 dintre cei mai mari donatori de asistență de dezvoltare din lume. Acesta a început un proces de revizuire a regulilor privind asistența acordată altor state.

Multe țări consideră acest moment o oportunitate pentru a-și atinge scopul de a avea 0,7% din PIB cheltuieli pentru ajutor destinat țărilor în curs de dezvoltare.

Ne puteți urmări și pe Google News

OECD are însă reguli stricte referitoare la ceea ce este acceptat ca asistență de dezvoltare. Organizația definește ODA ca fiind „asistență acordată statelor și teritoriilor aflate pe lista DAC din partea unor agenții oficiale, care promovează dezvoltarea economică și bunăstarea țărilor în curs de dezvoltare, ca obiectiv principal”.

Anumite cheltuieli sunt, însă, excluse de pe lista OECD cu contribuții acceptabile, inslusiv ajutorul militar și activitiățile antiteroriste.

Christian Reboul de la organizația Osfam Franța a declarat că „până acum țările au avut dreptul să deconteze 7% din totalul chletuielilor lor cu misiuni de menținere a păcii ca fiind asistență oficială pentru dezvoltare”.

Nu este prima dată când Franța a încercat să le impună partenerilor săi includerea ajutorului militar la rubrica ODA din buget. Pe lângă negocierile continue cu OECD, francezi cer ca operațiunile în străinătate să fie scăzute din deficitul bugetar al țării.

Următoarea reuniune a OECD va avea loc în iunie, scopul fiind finalizarea reformei asistenței pentru dezvoltare înainte de conferința pe această temă, din Addis Abeba, în iulie.