Franța. „Vestele galbene” vor să ATACE BĂNCILE! „Este cel mai MAI MARE COȘMAR al guvernanților.” Istoria ALTFEL decât o înveți la școală
- Ovidiu Drug ă
- 12 ianuarie 2019, 18:42
Spirala violenței din Franța pare imposibil de oprit. Atât manifestanții, cât și guvernanții, sunt din ce în ce mai îndârjiți.
În vreme ce premierul Edouard Philippe anunță că va introduce o lege prin care cei care organizează proteste neautorizate să fie aspru sancționați, ministrul pentru egalitatea de șanse între femei și bărbați, Marlène Schiappa, se lansează într-o adevărată teorie a conspirației.
Schiappa a declarat recent că intenționează să analizeze dacă nu cumva "puterile străine" fac donații campaniior online de strângere de fonduri pentru protestatarii care sunt aduși în fața justiției. "Cine finanțează violența", s-a întrebat Schiappa într-un interviu acordat France Inter, sugerând că Italia ar putea fi implicată, având în vedere poziția anumitor lideri italieni".
Mai mult, ministrul de Interne, Christophe Castaner, a declară că toți cei care vor participa la mitingurile „vestelor galbene” de astăzi vor fi considerați complici la violență. De asemenea, șefii poliției franceze au declarat că se așteaptă la noi confruntări violente și că 80 000 de luptători ai forțelor de ordine vor fi scoși pe străzi.
Cum din partea guvernului tonul e din ce în ce mai dur, nici protestatarii nu se lasă mai prejos. Unii se pregătesc, cu orice risc, pentru o nouă ieșire în stradă, alții amenință că vor îngenunchea sistemul bancar prin forme neobișnuite de acțiune. În ultimele zile, mai multe persoane au făcut apel pe rețelele de socializare la o retragere de numerar din conturi coordonată la nivel național.
"Dacă băncile devin nesigure, statul primește șocul imediat(…). Este cel mai mare coșmar al guvernanților", a scris pe Facebook unul dintre susținătorii ideii. Dacă apelul prinde, mii, poate zeci de mii de oameni, vor lua cu asalt automatele bancare și ghișeele pentru a-și retrage toate economiile.
Scopul acestui șoc aplicat băncilor și establishmentului politic este de a-i „speria” pe guvernanți și parlamentari, astfel încât aceștia să legalizeze referendumul la inițiativa cetățenilor. Establishmentul are însă mari rezerve cu privire la dreptul oamenilor de a propune și vota legi, mai ales că sunt semne că „dezbaterea națională” va scoate la iveală o puternică opoziție la întreaga politică progresistă - de la apartenența Franței la Uniunea Europeană și până la dreptul persoanelor de același sex de a se căsători.
În ceea ce privește însă acțiunea coordonată împotriva sistemului bancar francez, „vestele galbene” se joacă inconștient cu focul. Nu numai sistemul bancar francez ar putea avea de suferit, ci întreaga țară, dacă nu cumva și moneda unică europeană.
În aceste condiții, e greu de crezut că „dezabaterea națională”, care începe săptămâna viitoare, va aduce vreun consens asupra temelor aflate în discuție- schimbările climatice, “problemele legate de democrația franceză”, taxele și serviciile publice.