Franța a adoptat în unanimitate o rezoluție care condamna ofensiva Turciei în Siria.
La 30 octombrie, Franța adoptat în unanimitate o rezoluție fără caracter obligatoriu, care condamna ofensiva Turciei împotriva miliției kurde siriene (YPG) din nord-estul Siriei.
Această operațiune, numită „Izvorul păcii”, și desfășurată cu sprijinul grupărilor rebele siriene, este în prezent suspendată după ce a fost încheiat un acord între Ankara și Moscova la Sochi (Rusia).
Cu toate acestea, inițiativa Turciei, important membru al NATO, a fost criticată pe scară largă, nu în ultimul rând pentru că membrii milițiilor kurde în cadrul Forțelor Democrate Siriene au jucat un rol crucial în înfrângerea „califatului” ISIS.
În plus, a riscat să strice eforturile depuse în ultimii cinci ani pentru eradicarea amenințării întrupate de organizația jihadistă. În timpul dezbaterii acestei rezoluții care condamnă intervenția turcă, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a spus că moartea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, nu este o „lovitură fatală” împotriva organizației jihadiste.
Este „doar un pas către înfrângerea definitivă”, deoarece „lupta nu s-a încheiat” și „trebuie să o urmărim colectiv, cu determinare nedisimulată, în cadrul coaliției. "
Le Drian nu a scutit nicio critică față de Turcia, inclusiv prin condamnarea planului Ankarei de „reinstalare forțată a refugiaților sirieni” din nord-estul Siriei, refuzând „șantajul exercitat asupra europenilor de către președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, prin amenințarea cu un nou flux masiv de migranți.
În plus, pentru ministrul francez, ofensiva turcă „ne îndepărtează de o soluție politică pentru criza siriană, de care depind atât securitatea noastră, viitorul Siriei, cât și securitatea vecinilor săi”.
Astfel, în acest context, pentru Franța este „urgent” să convoace o reuniune a țărilor membre ale coaliției anti-jihadiste, condusă de Statele Unite. Și va avea loc pe 14 noiembrie. Potrivit lui Jean-Yves Le Drian , acesta va clarifica pozițiile fiecăruia.
„Vrem ca fiecare membru al coaliției să își asume responsabilitățile și toți tragem concluzii. În acest nou context, este necesară o clarificare a intențiilor fiecărui partener al coaliției ", a explicat ministrul deputaților francezi, scrie Opex 360.
Le Drian a continuat însă, pentru că Franța intenționează să profite de următorul summit NATO, organizat în decembrie la Londra, pentru a pune lucrurile „la punct și în clar”.
„Întâlnirea ar trebui să fie o oportunitate pentru un schimb important între aliați, un schimb sincer și exigent, un schimb care să includă și poziția SUA și poziția turcă", a spus Le Drian. Și, mai presus de toate, a spus el, „va fi, de asemenea, important să clarificăm statutul Turciei ca aliat al NATO”
În ultimii ani, Ankara a început o apropiere de Moscova și o îndepărtare de Alianța Nord Atlantică. Acest lucru s-a reflectat în termeni militari prin achiziționarea de către Ankara a sistemelor rusești de apărare aeriană S-400.
Și, evident, guvernul turc nu s-a oprit aici deoarece vrea să cumpere de la ruși între 36 și 48 de avioane de luptă Su-35 Flanker E, după ce a fost exclus din programul de achiziție și fabricare a avioanelor americane F-35.
„Am suspendat sprijinul acordat Turciei și vom avea, în următoarele două reuniuni, o poziție extrem de fermă, clară și exigentă", a spus Le Drian. În sfârșit, pentru ministrul francez, evoluțiile recente din Siria ne „arată că suntem într-un moment de cotitură strategic”. Și acest lucru „ne arată nevoia urgentă a unui adevărat salt european înainte”, a spus el.
„Trebuie să ne îndreptăm către mai multă suveranitate europeană și o autonomie europeană mai strategică. A venit timpul pentru împărtășirea responsabilităților. Europa trebuie să și le asume pe ale sale. A venit și momentul exigenței europene. În caz contrar, Europa va ieși din istorie ", a concluzionat el.