Franţa trece prin cele mai crunte mişcări sociale: Este în a 25-a zi de grevă
- Antonia Hendrik
- 29 decembrie 2019, 08:11
Franţa este paralizată în perioada sărbătorilor de iarnă. Revelionul pe Champs-Élysées sau la Turnul Eiffel se prognozează că va fi lipsit de strălucirea de altă dată deoarece turiştii sunt sfătuiţi să evite Parisul.
Protestele împotriva reformei sistemului de pensii au intrat în ziua 25. Totul este paralizat... pustiu şi ca urmare a mobilizării interprofesionale puternice împotriva reformei pensiilor, transportul cu trenul-metroul va rămâne foarte perturbat şi mâine, 29 decembrie.
Se va atinge recordul de 28 de zile?
Aşadar, Franţa trece prin a 25-a zi a grevei majore împotriva reformei pensiilor. Este cea mai lungă din istoria franceză? Nu încă. Din mai 1968, puține mobilizări au durat atât de mult pentru a se opune intenției guvernului de a se atinge de sistemul de pensii. A doua mişcare socială remarcabilă a fost între 1986-1987, unde 90% din personalul SNCF a paralizat Franța timp de 28 de zile fără o pauză de Crăciun pentru a se opune sistemului de pensionare dorit de guvernul Chirac.
În noiembrie 1995, „Planului Juppé” a dus la 22 de zile de grevă neîntreruptă când SNCF s-a opus timp de 17 zile declinului vârstei de pensionare propus de premierul de atunci, Alain Juppé.
Se vrea un un sistem unitar de pensii şi vârsta de pensionare de la 62 la 64 de ani
Oameni de afaceri, proprietari şi angajaţi ai restaurantelor, hotelurilor privesc cu îngrijorare spre noaptea de Revelion, care de regulă atrage milioane de oameni şi profituri consistente. Potrivit SNCF, pe 30 şi 31 decembrie nu vor circula decât jumătate din trenurile de mare viteză, iar pe 1 ianuarie vor fi şi mai puţine, a arată în comunicat.
Potrivit mass-media franceze, sute de mii de oameni au ieşit până acum în stradă pentru a protesta împotriva reformei a pensiilor. Guvernul vrea să desfiinţeze mai bine de 40 de case de pensii şi să creeze un sistem unitar. De asemenea, potrivit planurilor administraţiei de la Paris, vârsta de pensionare va creşte de la 62 la 64 de ani.