Evenimentul Zilei > Actualitate > Franța, sub amenințarea unui atac terorist iminent. Președintele Macron ar putea fi ținta Al Qaida
Franța, sub amenințarea unui atac terorist iminent. Președintele Macron ar putea fi ținta Al Qaida

Franța, sub amenințarea unui atac terorist iminent. Președintele Macron ar putea fi ținta Al Qaida

Într-o notă emisă de Ministerul de Interne al Franței se cere prefecților și forțelor de ordine să ia „măsuri stricte de vigilență” pentru lunile iulie și august din cauza riscului unui atac terorist.

Amenințarea vine de la rețeaua teroristă Al Qaida, care, pe 15 iulie, a dat publicității un film în care critică vehement caricaturile Profetului și amenință Franța.

În mesajul intern obținut de Le Figaro, ministerul de Interne solicită șefilor poliției și jandarmeriei, precum și prefecților, să „ia măsuri de vigilență specifice amenințării teroriste pentru lunile iulie și August 202 ”.

Macron și ministrul de Interne, „vizați în mod explicit”

Mesajul, semnat de Pierre de Bousquet, directorul de cabinet al Ministerului de Interne Gerald Darmanin. avertizează că „departamentul media al comandamentului Al Qaida, As-Sahab, a difuzat pe 15 iulie 2021 un videoclip în arabă și subtitrat în limba engleză, dedicat în întregime condamnării blasfemiei întruchipate de caricaturile Profetului”.
„Franța e considerată capul de pod al presupusului „război” al Occidentului împotriva Islamului și este denigrată pe tot parcursul videoclipului.”
Președintele Republicii și ministrul de Interne sunt vizați în mod explicit”, continuă mesajul care adaugă: „discursul prezidențial din 2 octombrie și proiectul de lege care întărește respectarea principiilor Republicii sunt în mare măsură contestate” .

Amenințarea crește și din cauza procesului atentatelor din 13 noiembrie 2015

„Aș dori să vă atrag atenția asupra virulenței acestui mesaj – asemănător celor din toamna anului 2020, solicitând acțiuni împotriva intereselor noastre. Această amenințare vine pe fondul reluării parțiale a activităților economice și culturale în timpul celor două luni de vară ”, avertizează Pierre de Bousquet.
„Trebuie să acordăm o atenție deosebită acestor anateme, deoarece stimulează amenințarea endogenă”, insistă mesajul, care reamintește că o astfel de propagandă a declanșat și atacurile din septembrie 2020.

În cele din urmă, nota Ministerului de Interne reamintește că amenințarea va crește și din cauza faptului că pe 8 septembrie la Paris va avea loc un moment important al procesului atacurilor teroriste din13 noiembrie 2015.
În 18 luni, Franța a fost scena a șapte atacuri islamiste, șase în 2020 și ultimul, comis pe 23 aprilie la secția de poliție Rambouillet. Un ritm susținut, dacă ne gândim că cinci atentate au fost dejucate în aceeași perioadă, scrie Le Figaro.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News